Békés baba álmok – aromaterápiás illatok

Amikor kismamák körében az aromaterápia, mint szelíd gyógymód szóba kerül, egy dolgot már szinte biztosan tudnak az Édesanyák az illóolajokról: altatás közben nagy segítségünkre lehetnek.

Nincs is mesésebb, mint amikor gyenge lágy szellőként mandarin és orvosi levendula illat lengi be a babaszobát, a gyermek a legédesebb álmát alussza, és a mama is pihenőre térhet egy-egy fárasztó nap után.  

Kétségtelen tény, hogy varázslatos hangulatot lehet teremteni az altatáshoz és egy mesebeli, és nyugtató esti rituálét lehet kialakítani az illóolajok segítségével. Ez mit is jelent a gyakorlatban? Vajon azt, hogy ha illóolajokat és aromaterápiát használunk a nyűgös, sírós nappalok / éjszakák varázsütésre megszűnnek?

Sajnos az illóolajok nem csodaszerek, így azt nem tudjuk ígérni, hogy aromaterápiát alkalmazva a Te babád mindig is jó alvó lesz, és egyszer s mindenkorra leszámolhattok az álmatlan éjszakákkal. Viszont sokat segíthet abban, hogy a kicsi idegrendszere könnyebben megnyugvó pályára kerüljön, így az altatási rutin szerves részévé válhat.

Altatási rutin – miért fontos?

Miért is fontos altatási rutinról beszélni, és mi az tulajdonképpen? Ismeretes, hogy a babák, gyerekek rutinjának vannak olyan visszatérő elemei, amelyek segítenek a kicsiknek abban, hogy az alvás, mint jó szokás könnyebben elmélyüljön, begyakorolhassa az álomba merülés „tudományát”.

Így az alábbi dolgokra célszerű odafigyelni:

 • a babát nagyjából mindig ugyanakkor fürdessük
 • nagyjából ugyanakkor vacsoráztassuk
 • amikor rákészülünk az esti folyamatokra, és amíg el nem alszunk (kb. 2 óra), az – alvásszakértők landoló fázisnak nevezik ezt az időszakot -, fontos, hogy ne legyen sok a stimuláló inger: ne vibráljon fény, ne legyenek hangos zajok, ne legyen bekapcsolva háttérzajként a televízió
 • a babát ne öltöztessük túl éjszakára
 • hűvösebb szobában jobb az alvás minősége is

Ha ehhez a rutinhoz párosul egy megszokott illat vagy egy fürdetés utáni masszázs, nagyobb eséllyel nézünk egy nyugodt éjszaka elébe.

Mely illóolajokat javasolt használni az esti megnyugváshoz?

Orvosi levendula: az egyik legtöbbet kutatott illóolajok egyike, bizonyítottan nyugtatja a vegetatív idegrendszert, csökkenti a vérnyomást, és pulzusszámot egyaránt. Közvetlenül hat a szervezet melatonintermelésére (alvási ciklust irányító hormon). Szokás a nyugalom illóolajának is nevezni, mert csodálatos illata egyszerre nyugtat, és segíti az álomba merülést.

Mandarin: testi és lelki gubancok, görcsök oldója. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy gyermek ortopédiai rendelőben mandarin illóolajat párologtatva csökkentette a betegek (főképp kartörések) fájdalomérzetét. Álmosító hatása, és szelíd kémiai komponensei miatt tökéletes babaszoba kellék!

Hogyan használjuk az illóolajokat?

A diffúzort javasoljuk már a fürdetés megkezdése előtt bekapcsolni, és ha a baba elaludt, akkor kapcsoljuk ki.

Diffúzor keverék

 • 3-6 hónapos korig: 1-1 csepp orvosi levendula és mandarin illóolaj
  Mindkettő illóolaj kiváló esti olaj ráadásul mindkettő tökéletesen babaszoba kompatibilis, szelíd alternatíva.
 • 6-12 hónapos korig: 2-2 csepp orvosi levendula és mandarin illóolajat tegyünk a párologtatóba
 • 12-24 hónapos kor: 5-6 csepp illóolaj a fenti keverékből, tetszőleges megosztásban

Masszázskeverék

 • 3-6 hónapos korig: 1 csepp orvosi levendulát keverjünk bele egy kanál mandula olajba, amely tökéletes, és természetes babaápoló olaj: puhít, táplál, nemcsak a baba bőrnek lesz jó barátja! ?
 • 6-12 hónapos korig: 2 csepp orvosi levendula illóolajat keverjünk bele egy kanál mandula olajba, majd ezzel masszírozzuk át a baba testét, talpát. Pocakot mindig óvatosan, óramutató járásával megegyezően masszírozzunk gyengéden (link a hasfájós babára)
 • 12-24 hónapos kor: 3 csepp orvosi levendula illóolajat keverjünk bele egy kanál mandula olajba, majd ezzel masszírozzuk át kisgyermek testét, talpát

A rendszeres esti masszázs pozitív hatásairól rengeteget lehetne mesélni. Mi legfőképp azt tartjuk fontosnak kiemelni, hogy olyan kapocs tud lenni baba-mama között, amely egyszerre nyugtató, bizalmat építő, és mesés pillanatokkal ajándékoz meg minket, hiszen a testünk idegpályák tömkelegével van átszőve! A masszázs, mint szülő-gyermek közötti sajátos szeretetnyelv még nagyon sokáig fennmarad, ha tápláljuk, gondozzuk azt.

Kérdésed van? Nem vagy biztos a választásban?

Keress minket üzenetben, készséggel segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük