Biztonságos illóolaj használat gyermekkorban – ismerd meg az alapokat!

Használhatóak-e az illóolajok gyermekeknél? Mely illóolajak használhatóak? Milyen alapvető szabályokat kell betartanunk, amikor keveréket készítünk egy kisgyermeknek és melyek az aromaterápia „feketebárányai”, amelyeknek a használatát kerüljük, ha gyerekek közelében illóolajokat használunk?

Fogadjátok szeretettel a legfőbb tudnivalókat a gyermekkorban alkalmazható aromaterápiáról!

Illatokkal történő gyógyítás

Manapság egyre többet böngésszük a Facebook-ot és egyéb online hírforrásokat és nem egyszer találkozunk sokszor veszélyes, vagy nem szakértői tanácsokkal, amely gyermekeknél nemcsak kétkedésre adhat okot, de még veszélyes is lehet. Sokszor tapasztaljuk, hogy a megfelelő szakmai hátteret nélkülözvén javasolnak kisgyermekeknek számukra veszélyforrást jelentő illóolajokat (pl. borsmenta 6 év alatt), vagy indokolatlan illóolaj alkalmazást – pont az arra legérzékenyebb csöppségeknél. Fontos leszögezni, hogy az aromaterápia, illóolajok használata mindig okkal történik, valamely kedélyállapotot, panaszt, tünetet hivatott kezelni, kilengéseket elsimítani.

Az illatok gyermekeknél történő alkalmazása során is kiemelkedő fontossággal bír a prémium, bevizsgált, terápiás minőségű készítmények használata. Ugyancsak árulkodó lehet az ár – ha 500-600 Ft-os készítménnyel találjuk szembe magunkat, szinte egészen biztos, hogy nem terápiás minőséggel állunk szemben, ugyanis a kiváló minőségű illóolaj nem lehet túlzottan olcsó. Mindig tájékozódjunk hiteles hírforrásból, de még jobb, ha szakértő tanácsát kérjük ki kérdéses esetekben.

Mikor kezdjük el az illóolajok használatát?

Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy melyik az a kor, amikor az illóolajokat gyermekeknél már biztonsággal használhatjuk. Nos, az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak úgy, mint egy Édesanya énekét már prenatális korban érzékeli a magzat, úgy az illatok által kiváltott pozitív impulzusokat és gondolatokat is már észlelik a babák, így az illatokkal történő ismerkedés már születésünk előtt megtörténik.

Kisgyermekeknél, csecsemőknél azonban fokozott figyelmet kell fordítani egyrészt az illóolajok megválasztására, azok esetleges ellenjavallataira, a hígítási százalékokra, azaz a biztonságos használatra.

Illóolajok hígítása

Az alábbi táblázatban (Forrás: Aromaterápia gyerekeknek) összeállítottuk az életkor szerinti biztonságos hígításokat (növényi olajban, vagy virágvízben)

1 éves korig: 0,1-0,5%; 1-3 éves korig: 0,5-1%; 3-6 éves korig:1-1,5%; 6-10 korig: 1,5-2%

Adagolás

1 ek. 

növényi olaj

2 ek.

növényi olaj

3 ek.

növényi olaj

5 ek.

növényi olaj

0,5% 1 csepp 2 csepp 3 csepp 5 csepp
1% 2 csepp 4 csepp 6 csepp 10 csepp
2% 4 csepp 8 csepp 12 csepp 20 csepp
3% 6 csepp 12 csepp 18 csepp 30 csepp

Nem kis felnőttek

Mindegy a habitusa, természete, fizikális vagy mentális érettsége – tudomásul kell vennünk, hogy a gyermekek nem „kisfelnőttek”, ahogy a hagyományos, nyugati orvoslás is egyre inkább ezt a tézist erősíti. Éppen ezért a felhasznált gyógymódot – legyen az szintetikus gyógyszer, vagy éppen természetes illóolaj – nem lehet pusztán megfelezni és pl. testtömeg alapján azt testre szabni.

Vannak olyan illóolajok, amelyek egész egyszerűen nem valók gyerekeknek. Ezért mindig tájékozódj, olvasd el, használd szakértők bevált receptjeit bizonyos panaszok kezelésére, enyhítésére. 

Óvatossági intézkedések

A hatályos magyar jogszabályok figyelembevételével továbbra is tartjuk magunkat ahhoz az állásponthoz, mely szerint illóolajok szájon át történő, azaz belsőleges alkalmazása Magyarországon hivatalosan nem engedélyezett és nem is ajánlható!

Nemzetközi tanulmányok viszont megerősítenek minket abban, hogy 20 kg-nál kisebb súlyú gyermekeknél az illóolajok belsőleges használata nemcsak értelmetlen, de kockázatos is. A virágvizek viszont alkalmasak lehetnek egyébként erre a célra, pl. egy kiskanál citromfű-virágvíz egy üveg vízben elkeverve segíthet megnyugtatni egy nyugtalan, hiperaktív gyermeket.

Következő októberi cikkünkben végigvesszük a főbb gyermekkori szakaszokat, szakértői tanácsot adunk arra vonatkozólag, hogy mikor milyen illóolajakat szabad, és mint megszokhattátok, külön figyelmet fogunk fordítani az egyes életszakaszokra jellemző ellenjavallatokra.  

Addig is hoztunk egy légút tisztító fürdő receptet, amelyet 3 éves kortól már biztonságosan tudtok alkalmazni megfázás, meghűlés esetén.

Készítsd el a keverékedet az alábbi módon:

A keverékből adj 6 cseppet (3-6 éves korig) egy kanál sóhoz, vagy tejszínhez, mézhez és oszlasd el a gyermek fürdővizében. Érdemes kb. 20 percet a fürdővízben töltenie a gyermeknek: a levendula illóolaj segít a megnyugvásban, lecsendesedésben, az eukaliptusz illóolajok pedig segítenek az immunrendszer támogatásában, légúti gyulladások csökkentésében.

Kérdésed van? Nem vagy biztos a választásban?

Keress minket üzenetben, készséggel segítünk!

3 thoughts on “Biztonságos illóolaj használat gyermekkorban – ismerd meg az alapokat!

  1. Pingback: Biztonságos illóolaj használat a gyermekszobában - II. rész

  2. Pingback: Illóolajok használata gyermekeknél (Tolnai Beáta) – Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat

  3. Pingback: A cseppekbe zárt szeretet: az aromaterápia pozitív hatásai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük