Illóolajok a természetes és egészséges lélegzetért: ismerd meg a 6 legjobb immunstimuláns illóolajat – I. rész

Mindennapi életünk során számos mikroorganizmus, kórokozó vesz körbe minket szinte észrevétlenül, láthatatlanul.

Ezekből számos faj természetes módon része a szervezetünk normál működésének, segítik, támogatják a megbetegedést okozó kórokozók elleni harcban az immunrendszert. A kórokozókon túl azonban testünk még számos stresszornak is ki van téve: azok a mindennapi, negatív életesemények, (pl. munkahelyi stressz, klíma-szorongás, családi nehézségek, ismeretlen kórokozókkal szembeni megküzdés) amelyek negatív következményekkel járnak, tehát élettani vagy érzelmi stresszt váltanak ki, ugyancsak gyengíthetik az immunrendszert.

Az immunrendszerünk azonban csodálatos munkát végez: észrevétlenül, mintegy háttértevékenységként sohasem pihen: szorgos munkával detektálja a „betolakodókat” és védelmez minket a megbetegedést okozó kórokozók ezreitől. Teszi mindent láthatatlanul, és rendkívül hatékony módon.

Nyár végén érdemes immunrendszerünket is felkészíteni a „szűkösebb napokra”, amikor a vitaminok és ásványi anyagok már nem olyan könnyen pótolhatóak természetesen, így az ősz közeledésével szervezetünk számára is egyre nehézkessé válik a vitaminraktárak minőségi feltöltése.

Hamarosan a gyermekek is visszatérnek az intézményekbe, a zárt közösségekbe, ahol az esetleges fertőző betegségek is könnyebben felüthetik a fejüket, és rendkívül gyorsan terjedhetnek.

Szerencsére a gyógynövény terápiáknak a betegségmegelőzésben betöltött szerepe napjainkban egyre erősödik, egyre több tudományos kísérlet vizsgálja az illóolajoknak és számos gyógynövénynek az immunrendszerre gyakorolt hatását. Illóolajat az emberiség már nagyon hosszú ideje használ, sokáig azonban nem volt a tradicionális gyógyításnak evidence based, azaz tudományosan megfelelően bizonyított háttere.

Lássuk, hogy melyek azok az illóolajok, amelyeknek van tudományosan bizonyított, immunstimuláns, vagy immunmoduláló hatása.

Golyós eukaliptusz

Az Eucalyptus nemzetség tagja a golyós, vagy tasmán eukaliptusz (Eucalyptus globolus), magas 1,8 cineol (eukaliptol) és alfa-pinén tartalommal. Amellett, hogy kiváló légúttisztító hatású, az eukaliptol hatásának köszönhetően kiváló koncentráció fokozó is! Kutatás kimutatta, hogy bizonyítottan immunstimuláló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító-görcsoldó hatása is van.

Leghatásosabb és legegyszerűbb alkalmazási módja a párologtatás, azaz inhalatív terápia. Ebben az esetben kifejezetten hatásosnak bizonyult a bővebb váladékképződéssel járó felső, -és alsó légúti betegségek esetében, úgy, mint a hörghurut, bronchitis.

Íme, egy tipp az alkalmazásra: ötvözd a citrom baktériumölő, és a teafa fertőtlenítő hatásával!

Cseppents diffúzorba:

 • 6 csepp citromot
 • 4 csepp golyós eukaliptuszt
 • 3 csepp teafát

Tömjén

A tömjén az aromaterápiának az egyik legsokoldalúbban használható olaja: azon kívül, hogy kiválóan elősegíti a nehezen gyógyuló sebek (felfekvések, ekcéma, mélyebb sérülések) hámosodását, kiváló antimikrobiális és (gomba, -és baktériumölő) gyulladáscsökkentő hatású illóolaj. Számos kutatás rámutatott már, hogy a tömjén illóolaj mandarin és orvosi levendula illóolajjal együttesen alkalmazva javítja az alvásminőséget is. Ugyancsak fontos olaja a meditációnak is, segít ismét a központba kerülni és nagyszerű energetikai tisztító is. (Vita után érdemes alaposan kiszellőztetni és néhány csepp tömjén illóolajat párologtatni)

Ha a tömjén illóolajra esik a választásunk, akkor áldásos hatását kettő, főbb területen is kifejti: kiváló szorongásoldó és természetes immunstimuláns illóolaj.

Használd az alábbi tippünket!

Cseppents diffúzorba:

 • 3 csepp tömjént
 • 1 csepp ylang-ylang
 • 5 csepp orvosi levendula illóolajat

Orvosi levendula

A levenduláról először jó eséllyel egy hatalmas, végeláthatatlan provence-i mezőre gondolhatunk, szinte érezzük a levendula mámorító illatát, már-már magunk előtt látjuk a szorgos a méhecskéket, ahogyan gyűjtögetik a nyugalom illóolajának nektárját, és a pillangókra, akik szintén előszeretettel látogatják a levendula mezőket.

A levendula kétségkívül a nyugalom, az érzelmi egyensúly, így a belső érzelmi központunk egyik legfontosabb illóolaja.

Ma már nem titok, hogy az MRSA fertőzést a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Azért is érdekes és fontos mérföldkő ez a kutatásokban, mert ez a baktériumtörzs számos antibiotikumra, így a meticilinre is rezisztens.

Kutatás bebizonyította, hogy az orvosi levendulával végzett kezelés növeli a szervezetnek a fenti baktériumtörzs elleni védekezési képességét (a kezelés növeli a fagocitációs rátát és serkenti az intracelluláris bakteriális replikáció makrofágok általi megfékezését).

2 900 Ft5 500 Ft

Így jelentős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. Az orvosi levendula hatásosan képes visszaszorítani a gyulladáskeltő citokinineket.

Tippünk az alkalmazásra: Vegyél egy nyugtató és immunstimuláns aromafürdőt!

Két kanál sóhoz add az alábbi keveréket, amelyet keverj a fürdővizedhez, vagy lábfürdődhöz.

Érdemes ebben az aromás párában 20 percet eltölteni, de a lenti illóolaj keverék diffúzorban is használható.

 • 6 csepp orvosi levendula
 • 3 csepp tömjén
 • 3 csepp mandarin illóolaj
2 900 Ft5 500 Ft

Következő cikkünkben bemutatjuk azt a 3 további illóolajat, amelyek megkerülhetetlenek az otthoni, aromaterápiás immunerősítés során, és egyszerűen beemelhetőek a napi rutinba. Van tipped, hogy melyek lehetnek ezek?

2 thoughts on “Illóolajok a természetes és egészséges lélegzetért: ismerd meg a 6 legjobb immunstimuláns illóolajat – I. rész

 1. Pingback: 5 tipp az illatos és egészséges iskolakezdésért - HerbaTherapy

 2. Pingback: 5 tipp az egészséges iskolakezdésért aromaterápiás oldalról - Naturportal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük