Illóolajok biztonságos lakossági felhasználása

1. Helyi használat és hígítás

Az illóolajat tartalmazó keverékeket, balzsamokat gyakran használjuk lokálisan felszívódó készítményként, ezért fontos néhány alapszabályt tisztázni:

 • Nem szabad a bőrön hígítatlanul használni, nézetünk szerint ez alól a teafa és a levendula illóolaj képezhet kivételt, bizonyos esetekben. Gyerekeknél viszont ezek esetén is ellenjavalt.
 • Párnára való csepegtetéssel is érdemes vigyázni, mivel arcon dermatitist okozhat.
 • Az illóolaj 50-100x koncentráltabban van jelen az üvegcsében, mint ahogy a növényben megtalálható, ezért is igényel fokozott figyelmet.
 • Fő mellékhatás a bőrreakció – bőrpír, bőrviszketés, hólyagosodás-, melynek a leggyakoribb oka az illóolajok nem megfelelő hígításban történő használata
 • Illóolajok okozhatnak szenzibilizációt is, ilyenkor az első alkalmazásnál csekély vagy semmilyen hatás nem nyilvánvaló, de gyulladásos reakció lép fel másodszori használatra, és pl.: kiütés jelentkezhet. 
 • Az illóolajok tárolásánál figyeljünk arra, hogy hűvös helyen legyenek, sötét üvegben, és a kupakot rögtön csavarjuk vissza, használat után. Ez azért fontos, mert bizonyos anyagok (terpének) lebomlása egyes illóolajok esetén olyan vegyületek képződéséhez vezetnek, amelyek bőrszenzibilizáló hatásúak lehetnek, míg a friss olajok használata biztonságos. Ez kifejezetten érvényes az alfa-pinén (pl.: terpentin, eukaliptusz, tömjén, rozmaring), d-3-karén (pl.: egyes fenyő illóolajok) és limonén (pl.: narancs, citrom) tartalmú illóolajokra.
 • Citrus illóolajok (pl.: bergamot, citrom, lime) bőrön való alkalmazása esetén a fényérzékenyítő hatás miatt, 12-24 óráig kerüljük a napozást, használjunk fényvédelmet. Ilyenkor a szoláriumot is szigorúan kerülni kell. 
 • A fenolos anyagokat tartalmazó illóolajok, mint pl.: oregánó, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg illóolajok esetén nagyobb az esély a bőrirritációra.
 • Bármilyen bőrbetegség esetén az illóolajokat óvatosan kell alkalmazni, mert megnő a bőrreakciók kockázata.
 • Teljes testmasszázs során felszívódó illóolaj mennyisége 0,01 és 0,15 ml között van.

Lássunk pár ökölszámot:

 • az arckozmetikumokban a hígítási arány 0,2-1,5%,
 • masszázskrémekben, masszázsolajokban 1,5-3%, 
 • fürdőolajokban 1-4%, 
 • sebek, horzsolások lokális fájdalmak esetén 5-20%

2. Fürdő

Tudjuk, hogy az illóolajok fizikai és kémiai tulajdonságuk miatt nem oldódnak vízben. Ha az illóolajat emulgeáló szer nélkül juttatjuk a vízbe, az a víz felszínén fog úszkálni, ami persze alkalmas arra, hogy belélegezzük az illóolajos gőzt, azonban nem ajánlott, mert felragad a kád oldalfalára, illetve bőrirritációt okozhat. Javasolt vivőanyagok: só, méz, tej, tejszín használata. Az illóolajat ebben elkeverve szükséges a fürdővízbe tenni.

Kiváló aromaterápiás szeánsz, mert a molekulák egész bőrfelszínünkön képesek felszívódni és kifejteni jótékony hatásukat, ráadásul a fürdés során a bőr felső rétegének hidratálása megkönnyíti az illóolajok felszívódását. Emellett kiváló illatélményben is részünk lehet.

3. Szem, fül, orr

A szembe kerülést minden esetben kerülni kell. Az illóolaj hígítatlanul a szembe juttatva égési sérüléshez hasonló reakciót vált ki, ill. súlyosabb esetben átmeneti vakság is kialakulhat. Kérjük minden esetben figyeljenek arra, hogy gyermekek ne férjenek hozzá az illóolajokhoz, könnyen szemükhöz, szájukhoz vehetik. 

Találni pár érdekességet az interneten, de szembe hígítva is szigorúan tilos adni, cseppenteni. 

Számos tanulmány jelent meg, teafa- és muskotályzsálya illóolajról, hogy hígítva alkalmazzák, főleg bizonyos szempilla típusú látászavarok esetén, de nincsenek evidenciák a hatásaikról, de az általános javallat az, hogy szem környékén ne alkalmazzuk őket.

Az illóolajok alkalmasak lehetnek bizonyos külső,- és középfül-gyulladások tüneteinek enyhítésére, orrdugulás enyhítésére, azonban a fülbe, orrba kizárólag hígítva javasolt használni. Álláspontom szerint ez az a terület, ahol ne házi készítésű szinergiákat alkalmazzunk, hanem szerezzünk be a higiéniai, mikrobiológia feltételeket is biztosítani tudó cégektől készítményeket, akik a hígítási arányokat is szem előtt tartatva megfelelő készítményeket tudnak nekünk javasolni. Fül esetében a fültőbe és annak környékébe bemasszírozott keverékek is kiválóak, ezeket már otthon is el tudjuk készíteni megfelelő forrásból származó receptek alapján.

4. Szájon át való alkalmazás

Az egyes illóolajok szájon át (per os) való alkalmazása jogi, etikai és szakértői kérdés.

Növényi hatóanyagokat kizárólag megfelelő engedéllyel rendelkező készítmények formájában lehet a szájon át alkalmazni. Illóolajok szájon át való alkalmazása abban az esetben engedélyezett, ha az illóolaj növényi gyógyszerként, vagy étrend-kiegészítőként van forgalomban. Magyarországon is hozzáférhetőek ilyen készítmények, kapszulázott formában. Azonban néhány illóolaj még így sem engedélyezhető (pl.: fehér üröm, cickafark). 

lllóolajaink a legmagasabb minőségnek megfelelnek, minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek, azonban a per os alkalmazás nem minőségi, hanem szabályozási kérdés.

5. Inhalálás

Nem tanácsos közvetlenül és intenzíven 15-20 percnél tovább inhalálni. Diffúzorokkal a légtérbe juttatva is az a javasolt, ha 60-120 perc használat után 30-60 perces szünetet tartunk.

6. Gyermekek esetén keverékek elkészítésének fő szempontjai

 • 3 hónapos kor alatt alapvetően nem ajánlott, szakemberrel konzultálva max. 0,1-0,2% javasolt,
 • 3-24 hónapos kor között: 0,25-0,5%, 
 • 2-6 év: 1-2%, 
 • 6-15 év: 1,5-3%, 
 • 15 éves kor felett: 2,5-5%

8. Ellenjavallatok

Gyermekeknél három hónapos korig nagyobb a veszélye a bőr szenzibilizációnak, mivel bőrük még úgymond éretlen, ezért ebben a korban kerüljük bármilyen illóolaj alkalmazását.

Ha valamilyen bőrbetegségünk van, akkor óvatossággal lehet csak az illóolajokat alkalmazni, mivel fokozott a bőrreakciók kockázata. Az illóolajokat nem szabad olyan bőrre alkalmazni, amelyen bármilyen gyógyszeres tapaszt használnak, mert növelheti a gyógyszerek biohasznosulását.

A belélegzett illóolajkomponensek asztmás betegeknél óvatosan alkalmazandóak, mivel rohamot válthatnak ki, illetve akinél COPD-t diagnosztizáltak, vagy aki a légutak túlérzékenységéről számol be illatanyagokkal, festékgőzökkel vagy terpentinolajjal szemben, azoknak az illóolajok közvetlen belélegzésével vigyázniuk kell.

Migrén esetén különböző illatok kiválthatnak fejfájást, ezért elővigyázatosság javasolt. 3 éves kor alatt pedig mentol, kámfor, eukaliptusz illóolajokat nem szabad alkalmazni, mert légzésbénulást vagy gégefedőgörcsöt okozhatnak.

Az aromaterápiás masszázshoz maximum 1%-os illóolajat ajánlunk diagnosztizált asztmában szenvedőknek, vagy bárkinek, aki légúti hiperreaktivitásról számol be illatanyagokkal, festékgőzökkel vagy terpentinnel kapcsolatban, valamint atópiás gyermekeknek.

Fontos számunkra, hogy a mítoszokat eloszlassuk és kiemeljük, hogy az illóolaj használat biztonságos, amennyiben megfelelő forrásból informálódunk, és az ott leírt javallatokat, ellenjavallatok és alkalmazási módszereket maradéktalanul betartjuk. 

Ezek felhasználás-technikai kérdések, amik sokak számára unalmasak lehetnek, de enélkül tudatos aromaterápia, fitoterápia nem létezik.

Első lépés: mire használom az illóolajokat?

Terápiás célra, kozmetikai célra, vagy csak úgy az illatuk miatt. 

Magamat gyógyítom, a családomat vagy másnak adok tanácsot, javaslatot. Ha másnak adok tanácsot, megfelelően tájékozódom-e az adott személy fizikális,- mentális egészségéről. Tudok-e arról, hogy várandós-e, tumorral, epilepsziával, pszichés,- vagy egyéb nehézségekkel küzd-e? 

Nem kínálgatunk és nem is fogadunk illóolajat, hogy nyalogassuk, töménytelenül hármasával szagolgassuk.

Nálunk hangsúlyosabb lesz a tiltás, mint a megengedés. Lesz, ahol piros zászlót fogunk lengetni. A biztonságos lakossági felhasználásnak a célja, hogy minimalizáljuk a felhasználási kockázatot és segítsek magamnak és a környezetemnek és ne ártsak.

Mottó: biztonságos, de hatásos használat. Elolvasom, megértem, elfogadom.

dr. Koroknai András
reumatológus főorvos, sportorvos,
a HerbaTherapy szakmai vezetője

2 thoughts on “Illóolajok biztonságos lakossági felhasználása

 1. Pingback: Növényi olajok szerepe az aromaterápiában – másodhegedűs vagy nélkülözhetetlen segítség?

 2. Pingback: Növényi olajok szerepe az aromaterápiában - HerbaTherapy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük