Maradjon a figyelem a lényeges dolgokon, az igazi értékeken – interjú az Indira Botanicals képviseletében Mikó Zsófival

Rendkívül különleges a weblapod – különleges az életutad. Bemutatnád magad néhány szóval, miképpen vezetett az utad idáig? Kiknek nyújtasz segítséget?

Azt hiszem, minden a saját önismereti utammal kezdődött. Húszas éveim elején éveket töltöttem külföldön, közel 2 évet Hollandiában, majd ugyanennyit az Egyesült Királyságban. Mindegyik óriási fordulatot hozott, más szemléletet adott számomra. Ez utóbbi során éreztem meg igazán a természet hívását, a buja angol vidék ölelésében élve. Annyira adta magát, hogy felfedezzem, hajtott a kíváncsiság, hogy megismerjem milyen gyógyító hatású növények vesznek körül, amiket sokan gyomnak titulálnak. Akkoriban a természetes kozmetikumok készítése miatt kezdtem el mélyíteni a tudásom a témában, többek között az alapokat egy amerikai online gyógynövényes képzés adta.

Hazaköltözésem után már biztos voltam abban, hogy ezzel szeretnék hivatalosan is foglalkozni, ezért elvégeztem a hazai természetgyógyász képzést, természetesen fitoterápiás szakterületre specializálódva. Ebben a csodás világban végül az anyaság hozta el igazán azt az irányt, amivel ma is foglalkozom, a holisztikus női egészség témakörét. A hozzám fordulók útját, az életmódbeli tanácsok mellett egyéni herbakészítményekkel támogatom.

Közelednek az ünnepek és egyre inkább gomolyognak felettünk a felhők – sokszor mi magunk is csak kapkodjuk a fejünket. Számodra mit jelent a Karácsony, az Advent időszaka, az ünnepek?

Ha a női évkört vesszük alapul, a tél időszaka alapvetően is a befelé figyelésről, elcsendesedésről, szól, így az év végéhez közeledve, ezekre nagyon vágyom mindig. Az otthon melege, a közös mézeskalács sütögetés, a gyertya meghitt lángja, a Karácsony fűszeres-narancsos illata, a lélekemelő zene a háttérben… Imádom ezeket! Két kislányom egyre több mindenbe tudom bevonni, és azt hiszem ez a leginkább szívmelengető az egészben.

Együtt készülődni, várakozni, még inkább szeretettel és figyelemmel fordulni egymás felé. Ilyenkor én is újra kislány lehetek picit, gyermeki lelkesedéssel együtt örülünk az ünnepnek.

Hogyan hangolod a tested - lelked az évvégi lelassulásra?

Tavaly hívást éreztem a horgolásra, ami nagyon jó kikapcsolódásnak bizonyult, igazán élveztem, hogy szabadidőmben valami merőben más szippant be. Idén is folytatom a kézimunkát, most egy japán öltési technikával (Sashiko) próbálkozom aktív meditációt teremteni. Szeretek új dolgokat kipróbálni, csendben alkotni, mert közben az elmém elcsendesedik, tér és idő megszűnik és jó időnként beleengedni magukat ebbe a nagy ürességbe. Mindezt az illatos otthon melegében persze.

Mit tudsz tanácsolni Anyáknak, Nőknek az ünnepi kavalkádban, hogyan tudnak arra koncentrálni, ami igazán érték, hogy adják át ezt a családjuknak a mindennapokban?

Maradjon a figyelem a lényeges dolgokon, az igazi értékeken, amiről valóban szól az ünnep!

Ami nekem mindig segít, ha azt érzem, kezd túl sok lenni, ha kimegyek a természetbe. Nekem ez az elsőszámú gyógyír! Egy séta a kijózanító hidegben, főleg, ha a Nap simogat közben a melegével, igazi áldás a téli napokon. Ez segít ellazulni, megnyugodni, egyensúlyba kerülni. És az a jó, hogy ez egy klassz családi program is lehet!

Ha erre nincs lehetőségem, akkor a csodás gyógynövényekhez fordulok. A melankolikus hangulatot elhessegető orbáncfű, a feszültséget oldó orvosi citromfű, a nyugalmat hozó levendula vagy az elmét és heves érzelmeket csitító rózsaszirom mind előkerül. Kedvenc illóolajaim ebben az időszakban a lelket melengető fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, egy kis vidámságot és örömöt sugalló édesnaranccsal párban. 

Mit jelent számodra az aromaterápia, az illóolajok világa – van-e kedvenced, jól bevált rutinod bekuckózós, énidős - téli estéken?

Az illatok óriási jelentőséggel bírnak az életemben. Az említetteken kívül különösen vonzódom a fás, gyantás és szakrális illatokhoz, mint például a fenyőfélék, a vetiver, a pacsuli, a mirha, a nárd, a tömjén. Ezek szintén támogatnak a belső békém megtartásában, a megnyugvásban, erősítik a biztonságérzetem, ha ebben a jelenleg zajló nehéz helyzetben kibillennék. Ezeket aromadiffúzorban párologtatva és növényi olajban a testemre kenve is gyakran használom. 

Idén a HerbaTherapy számára a meghitt, családi készülődés a fő érték, ezért december 20-ig tudunk rendeléseket fogadni, és azokat Neked vagy szeretteid részére karácsonyig kiszállítani.  

Utána roppan a dió, száll a liszt, szól a halk jazz és sül a mézeskalács. Illatos, és békés készülődést kívánunk Nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük