Mi fán terem az Eukaliptusz?

Melyik az a fa, amely szálegyenesen, csomómentesen tör az ég felé, törzse szinte alig vékonyodik, és jellegzetes illattal kápráztatja el a sűrű rengetegbe látogatókat?

Gyorsabban nő szinte bármely más fánál, alig akad kártevője, kórokozója, amely megtámadná, és mindezek mellett értékes illóolajat is termel? 

Ez bizony nem más, mint az Eucalyptus spp. nemzetség, amely botanikailag a mirtuszfélék családjába sorolandó és e családnak a legnépesebb, közel 700 fajt számláló nemzetségéről van szó!

Az Eucalyptus  nemzetség nagyrészt Ausztráliában és a hozzátartozó Tasmaniában őshonos. Akinek volt már szerencséje eukaliptusz erdőben sétálni, az bizonyára nem felejti el a látványt, hiszen az eukaliptusz levelek függőlegesen csüngenek a hajtásokról úgy, hogy élükkel közben a nap felé fordulnak, így az eukaliptusz erdő bizony nem sok árnyékot nyújt a természet szerelmeseinek, annál inkább biztosít teret a dús aljnövényzetnek, és diverz flórának és faunának.

Nagyon érdekes még az is, ahogy néhány eukaliptusz faj „megszabadul” a kérgétől, amely a fák természetes megújulásának, a regenerációnak rutinszerű velejárója: a törzsek ilyenkor „lerongyolódnak”, törzsükről leválik a kéreg. A kéregnek pedig nagy hasznát veszik a helyi termelők, papírnak felhasználva rendkívül értékes cserzőanyagot vonnak ki például a golyós eukaliptuszból, az Eucalyptus globulus-ból.

Mire használható a golyós eukaliptusz?

Az Eucalyptus globulusnak azonban nemcsak a papíripar örvend, hanem az aromaterapeuták és a szaunamesterek nagy kedvence is, és egészen biztosan megtalálható a magasan képzett szakmabeliek „fegyvertárában”.

Magas 1,8 cineole hatóanyagtartalma miatt az egyik legjobb légúti fertőtlenítő illóolaj: belélegezve frissítő, energetizáló hatású, amely segítségünkre lehet a felső-légúti betegségek tüneteinek enyhítésében.

Fokozza a vérkeringést, így ízületi- és reumatikus panaszokra is nagyszerűen alkalmazható például növényi olajos keverékként elkészítve. Antivirális, antibakteriális, gyulladáscsökkentő tulajdonságait jól kihasználhatjuk, ha már a betegség „első szele” esetében gyorsan cselekszünk.

Hogyan használhatod megfázásos tüneteknél?

Készíthetünk belőle aromás fürdőt:

Magas 1,8 cineole tartalma és intenzív keringésfokozó hatása miatt ellenjavallt terhes- és szoptatós anyáknak. 6 évnél fiatalabbaknak és görcsös légúti panaszokkal küzdőknek sem javasoljuk használatát.

Ebben az esetben javaslatunk az Eucalyptus nemzetség egy másik zászlóshajójára, a vietnámi eukaliptuszra, az Eucalyptus citriodora-ra esik.

Legfőbb hatóanyaga a citronellál, amely ellenjavallat nélkül használható növényi hatóanyag – biztonságosan, minden korosztály számára. Ez az illóolaj az egyik legkiemelkedőbb gyulladáscsökkentő hatású olaj, amely úgy ízületi problémáknál, mint felsőlégúti gyulladásoknál jó szövetségesünk lehet, ha aromaterápiát alkalmazunk (arcüreg-gyulladás, fülgyulladás, akut- és krónikus bronchitis).

Citromos illatát a nyári vérszívók nem kedvelik, így egy otthon is elkészíthető, rovarriasztó keverék alapjául is szolgálhat. 

Hogyan használd gyermekednél biztonságosan légúttisztításra?

Készíts egy egyszerűen nagyszerű, légúttisztító fürdőt, vagy cseppents diffúzorodba az alábbi keverékből (tejszín nélkül):

Az Eucalyptus nemzetség talán legszélesebb körben alkalmazott és legnagyobb népszerűségnek örvendő tagja, az eucalyptus radiata.

Már illatában is markáns, határozottan friss, és energikus illatjegyek jellemzik, tipikusan „cineole-os illatú” illóolaj, amely kiváló szövetségesünk lehet vírus indukálta betegségek, panaszok enyhítésében.

Leginkább a légutak felszabadítására, enervált, energiahiányos állapot enyhítésére, megszüntetésére hatékonyan és biztonságosan alkalmazható illóolaj, amelynek ott a helye minden otthoni illóolaj patikában.

A felső- és alsólégúti betegség tüneteinek enyhítésére, mihamarabbi szüntetésére alkottuk meg a SPIRITUS mellkas balzsamot, amelyben az eukaliptusz radiata légzéskönnyítő hatásán túl 6 illóolaj csodás szinergiája dolgozik.

Hogyan használjuk energetizálásra az eukaliptusz radiatát?

Az eukaliptusz radiata tavaszi fáradtság, lemerült testi-lelki energiaraktárunk töltésére is kiválóan alkalmas:

Egy kanál sárgabarackmag olajban oszlassunk el 10 cseppet és simítsuk felfelé a gerincvonal mentén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük