Miért fontos az illóolaj minősége? Így ismerd fel a hamisított illóolajat! – II. rész

Előző cikkünkben, amely az illóolajok minőségével foglalkozott bemutattuk, hogyan változhat illóolajok minősége akár a betakarítás időpontjának megváltoztatásával, de arra is utaltunk, hogy mint sok más prémium termék esetében, az illóolajoknál is gyakori a hamisítás. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fiolában lévő esszencia nem 100%-os tisztaságú, hígított, vagy éppen szennyezett.

Számunkra a kompromisszum-mentes minőség nem is lehet kérdéses, olvassátok el szakértői írásunkban, hogyan ismerhető fel a hamisított, szennyezett illóolaj.

Vigyázat, hamisítják!

A hamisítás célja általában a cégek profitjának a növelése. Ilyenkor szagos, vagy szagtalan anyagokat használnak az illóolajok hígításra.

A szagos anyagok közé tartozhatnak egyéb illóolajok, illóolaj-frakciók vagy szintetikus illóolajkomponensek. Szagtalan adalékanyag pl.: az etanol, az ásványi olaj, az izopropil mirisztát, glikolok, ftalátok, vagy repceolaj.

Dokumentált hamisításra például szolgálnak a következők: ylang ylang illóolaj hamisítása cananga illóolajjal, limonén adása grapefruit illóolajhoz, más citrusolaj használata bergamot olajban, rózsaillóolaj hígítása alkohollal vagy levendula illóolaj hamisítása spanyol zsálya illóolajjal.

A legdrágább illóolajok esetében a leggyakoribb a hamisítás. Ide tartoznak a jázmin és rózsa abszolút, szantálfa, neroli és rózsa illóolajok. A hamisítás extrém formája, amikor egyik címkén feltüntetett anyag sincs jelen az olajban. Például szintetikus metil-szalicilát kúszó fajdbogyó olajként való árusítása, vagy szintetikus benzaldehid keserű mandulaolajként való címkézése. Az is lehetséges, hogy természetes olajként hirdetnek „manuálisan elkészített olajokat”. Ilyenkor a természetes illóolajban található főbb komponenseket kombinálják, és a kisebb százalékban előforduló alkotóelemek nagy részét elhagyják (pl.: ylang ylang, neroli, rózsa). Viszont egy illóolaj pont azért rendelkezik számos hatással, mert összetétele rendkívül komplex.

Nincsen olyan vizsgálat, amely önmagában garantálja a tisztaságot, de a gázkromatográfia rendkívül hasznos eszköz lehet, pl.: észrevehetjük az olcsóbb illóolaj komponenseit az elemzésen, amelyeknek egyáltalán nem kellene ott lenniük, vagy a főkomponens hozzáadása esetén csökken az összes többi alkotóelem százaléka. A HerbaTherapy éppen ezért minden illóolajának megvizsgálja a gázkromatográfiás eredményeit.

Bomlás? Így tárold helyesen!

Minden szerves anyag kémiai úton lebomlik. Illóolajok esetében ez hosszabb tárolás esetén fordul elő, rossz tárolási körülmények között, vagy ha az olaj levegőnek van kitéve. Sötét, hűvös körülmények között, teljes lezárt tartályokban a lebomlást hónapokban vagy években lehet mérni, de kedvezőtlen körülmények között ez napok vagy hetek kérdése lehet. Három fő tényező felelős az illóolaj lebomlásáért: oxigén, hő és fény.

A légköri oxigén megváltoztathatja a kémiai összetételét illóolajoknak, mivel az alkotóelemek képesek az oxigénnel reakcióba lépni. Az oxidáció hatással lehet az illóolajok hatékonyságára is. Egy vizsgálatban például kimutatták, hogy amikor a citromfűolaj oxidálódik, akkor antibakteriális aktivitásának nagy részét elveszíti. A bomlás másik következménye, hogy olyan vegyületek keletkezhetnek, amelyek bőrérzékenyítők lehetnek. Ez különösen vonatkozik az α-pinénre vagy limonénre.

Amikor a limonént is tartalmazó citromolajat 25°C hőmérsékleten tárolták és napi 3 percre levették a kupakját, akkor monoterpén tartalma 97,1–ről 30,7%-ra csökkent. Azonban, amikor a tárolás 5°C-on történt, és csak havonta három percet levegőzött az illóolaj, akkor a bomlás minimális volt.

A citrusolajok különösen sérülékenyek, mivel magas a limonén tartalmuk, de szegények antioxidánsokban. Az illóolajokban található leghatékonyabb antioxidánsok között van az eugenol, timol és karvakrol. Az ezekben gazdag illóolajok kevésbé hajlamosak a bomlásra.

Egy másik probléma lehet az illóolajok elgyantásodása, az illóolajok lebomlásának másik módja, amit gyakran oxidáció előzi meg. Ez egy olyan folyamat, amely során az általában kicsi molekulák összekapcsolódnak. Több fizikai tulajdonságuk is megváltozik ilyenkor, például az illóolaj viszkozitása növekszik és csökken az illékonysága. Ilyen jelenség gyakran látható a régi vagy nem megfelelően tárolt illóolajok esetén. Ezen okok miatt a HerbaTherapy nagy gondot fordít az illóolajok megfelelő tárolására, és hogy a lehető legfrissebb termékek jussanak el a felhasználóhoz.

Az előbbiekben felsoroltak miatt fontos, hogy ha valaki illóolajat vásárol, akkor azt körültekintően tegye. Olyan forrásból érdemes beszerezni az illóolajat, ahol pl.: feltüntetik a főbb illóolaj-komponenseket és a latin nevét a növénynek, amiből ered, illetve ellenőrzik az összetételét, minőségét. Ha pedig már beszereztük a terméket, akkor hűvös/hideg helyen és sötétben tároljuk, és mindig a lehető legrövidebb időre nyissuk ki az üveget.

A title

Image Box text

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük