Okos döntés a természetes immunerősítés

Napjainkban egyre többen felismerik, és keresik a természetes gyógymódokban rejlő lehetőségeket. Az aromaterápia a komplementer gyógymódok egyikeként, természetes gyógynövényekből nyert illóolajokkal fejti ki áldásos hatását. Semmi hókusz-pókusz, semmi szemfényvesztés, és még hinni sem kell benne.

Gyorsan fussuk végig mi is az az aromaterápia?

Az illóolajok is, akár csak a gyógyszerek, kémiai vegyületeket, hatóanyagokat tartalmaznak. Ezen komponensek, ha idejében és megfelelő módon megkezdjük a kezelést, az emberi szervezetre nézve gyógyító hatásúak. Az aromaterápia kettősségével kiemelkedik az egészségmegőrzés és a kiegészítő kezelések, komplementer terápiák sorából: fizikai síkon mutatkozó ereje lélekre ható tartalommal egészül ki.

Az aromaterapeuta legfőbb eszköztárát a növényekből különböző eljárásokkal kinyerhető illóolajok jelentik. Földünket benépesítő növényeknek mindössze 2%-a rendelkezik azon képességgel, hogy illóolajat válasszon ki szervezetéből. Az illóolajoknak kettős szerepet tulajdonítanak: védelem a növényevőkkel szemben és a szaporodás elősegítése a rovarok csalogatásával. Az embereknek és az állatoknak a természet patikáját jelenti.

Amíg a Nap első meleg sugarai nem simítják arcunkat, meg nem libbennek az első virágszoknyák, fel nem csendülnek az első trillák, magunknak kell gondoskodnunk immunrendszerünk védelméről, energiatartalékaink gazdaságos felhasználásáról. A tavaszi fáradtság is kurtább lesz, ha megfelelő módon alkalmazzuk az illóolajokat a tudatos életmódunk részeként. Az illóolajok, a növények kvintesszenciái őrzik a növények gyökerének, szárának, virágának, rügyének, levelének, gesztjének, termésének, héjának, gyantájának vagy magjának, mosolyának, lényének szubsztanciáját.

A növényekből nyert illóolajok testünkre gyakorolt fizikai hatását a különböző kémiai összetételeknek köszönhetjük. Azonban az alapos szemlélő megfigyelheti, hogy egy-egy növény illóolaja, például a populáris teafa illóolaja lehet egyszerre fertőtlenítő, sebgyógyító, immunerősítő, baktérium-, vírus-, és gombaölő hatású. Miért? Ennek nagyon egyszerű magyarázata van: egyetlen növényből nyert illóolaj akár harmincféle kémiai összetevőt is tartalmazhat, melyek eltérő ingert gyakorolnak az emberi szervezetre.
Ezért rendkívül fontos az illóolajok kémiai profiljának ismerete, amiből az illóolajokat ismerő szakember, az aromaterapeuta következtet azok terápiás hatásaira, ellenjavallataira, alkalmazási területeire.

Milyen immunerősítő illóolajat ajánl a szakember?

Legyengült immunitás esetén elengedhetetlen a rendszeres térfertőtlenítés, amit a citrom (Citrus limonum ze.) illóolajjal érhetünk el. Egy francia felmérés szerint a citromhéj illóolajának gőze a meningococcust (fertőző agyhártyagyulladás kórokozója) 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (tüdőgyulladás kórokozója) két-három óra alatt, a streptococcus haemolyticust (mandulagyulladást, skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat okozó baktérium) három-tizenkét óra alatt pusztította el. (Rochaix és Morel kutatók kísérletei alapján.)

használjunk diffúzort!

Szerencsére manapság már léteznek olyan elektromos megoldások, a diffúzorok, melyek szinte hangtalanul működve porlasztják ultrahang segítségével a légtérbe az illóolajokat a vízmolekulákkal együtt, és amikor kiürül a tartály, automatikusan lekapcsol. Fantasztikus hatással bír, mert a kiáramló molekulákat belélegezzük, belekerülnek a véráramba és az egész testben fejtik ki jótékony hatásukat.