Rovarriasztás természetesen? Hatékonyan? Zölden?

A nap első sugaraival megjelentek az első vérszívók is. Célszerű készülni rovarriasztóval, ha vízparti sétát, vagy erdei túrát tervezünk. Már a városi parkokban is találnak menedéket a szúnyogok és kullancsok: fákon, bokrokon, fűben is előszeretettel megbújnak prédára lesve.

Tudtad, hogy a szúnyogok…

 • betegségeket is terjeszthetnek, például a malária terjedése is a szúnyogokkal hozható összefüggésbe a trópusokon?
 • az AIDS fertőzést nem terjesztik, hanem megemésztik?
 • szúnyogok közül is csak a nőstény szúnyog “csíp”, mivel a szaporodáshoz fehérjére van szüksége?
 • a kismamákat és a sörivókat jobban kedvelik?
 • a testük súlyának háromszorosát is képesek magukhoz venni egy-egy étkezés alkalmával?
 • átlagosan 1 hétig élnek?
 • egy meleg nyár alatt 6-8 nemzedéknyi utódnak is életet adnak?

Rovarriasztás, rovarirtás

Legyünk óvatosak a drogériákban kapható rovarriasztó illetve rovarirtó spray-kel szemben, amiket a bőrünkre kell fújni, jól átdörzsölni vele az egész testet.

Ezek általában bombabiztos hatást ígérnek. A hatás vélhetően nem marad el, cserébe irritált bőrfelszínre és hosszútávú környezeti következményekre lehet számítani.

Érdemes elolvasni a választott rovarriasztó összetételi listáját, amivel szeretteink testét borítjuk be, tartván a kellemetlen vérszívóktól egy feltöltődést ígérő kirándulás alkalmával, miközben az esetlegesen mérgező komponenseket gondosan ráfújjuk a bőrre.

Mi a DEET?

A legtöbb szintetikus rovarriasztó/rovarirtószer tartalamaz NN-dietil-meta-toulamidot (DEET), amit az Amerikai Egyesült Államok hadserege fejlesztette ki. Kimutatták, hogy a DEET mind a rovarokban, mind az emlősökben gátolja a központi idegrendszer egyik enzimének a működését..[1] Ez az enzim szerepet játszik az izmokat irányító neuronok működésében. Ezen a tulajdonságon alapul számos rovarirtószer: neuromuszkuláris paralízist és fulladásos halált okoz.[2] A DEET-t rendszerint rovarirtószerekkel kombinálva alkalmazzák. A DEET növeli bizonyos rovarirtószerek toxicitását.[3] Ezek az eredmények bizonyítják, hogy a szaglórendszerre kifejtett toxikus hatáson kívül a DEET a rovarok agyára is hat, és toxicitása más rovarirtószerekkel együtt alkalmazva erősödik. 

Gyártása és felhasználása következtében egyes vizekben, például a Mississippiben és mellékfolyóiban kis mennyiségben kimutatható a DEET jelenléte.

Öko rovarriasztás? Hatásosan? Egészségesen?

Szerencsére van választási lehetőségünk: aki nem szeretne vegyszert használni rovarűző célzattal, talál természetes, ugyanakkor környezetbarát és emberközeli megoldást. Kitűnő lehetőség a rovarok távoltartására az illóolaj. Távoltartás, s nem a rovar elpusztítása a cél. Elegendő, ha minket elkerülnek.  A rovarriasztás elérhető természetes anyagok, így gondosan megválasztott illóolajok alkalmazásával. [7] 

Az illóolajat tehetjük aroma diffúzorba, vagy hangulatos mécseses párologtatóba is. Kirándulások alkalmával kissé nehézkes volna egy aromadiffúzor használata, de ugyanez az illóolaj, vagy illóolaj-keverék cseppenthető zokni szárára, a ruha vállára, nyakára is. 

Remek választás, mert…

 • semmi egészségkárosító sincsen benne
 • teljesen természetes
 • nem érintkezik a bőrrel
 • szúnyogot, kullancsot is távol tart
 • csekély a bőrirritáció esélye
 • kisgyerekek mellett is alkalmazható
 • környezetbarát
 • kismamák is használhatják

TIPP kisgyerekes szülőknek

Már a családi házak tájékán is előbújtak a szúnyogok a pompás gyöngyvirágokkal és lila gyöngyikékkel együtt.  A természetes rovarriasztó olajkeverékből célszerű cseppenteni a babakocsira (!) néhány cseppet. Nem érintkezik az érzékeny bababőrrel, elkerülhető az irritáció, és egyetlen rovar sem zavarja meg a kicsi édes nyugalmát!

TIPP kirándulóknak

Az rovarriasztó illóolajjal történő kezelést kb. 2 óránként meg kell ismételni, mivel az illóolaj illékony komponensek elegye, ahogyan a neve is mutatja.

És mik a rovarriasztó illóolajok az aromaterápiában?

 • Jávai citronella (Cymbopogon winterianus)
 • Levendula (Lavandula angustifolia)
 • Geránium (Pelargonium asperum)
 • Vietnámi eukaliptusz (Eucalyptus citriodora)
 • Kubeba (Litsea citrata)
 • Gyömbér (Zingiber officinalis)
 • Bazsalikom (Ocimum sanctum)

Az illóolajok repellens hatásának vizsgálatára nagyszámú kísérletet végeztek emberi tesztalanyokon, vizsgálták a szunyogcsípések számát illóolaj alkalmazása mellett és nélkül. Az indiai citromfű és citronella illóolaj citrál és citronellál komponenseinek köszönhetően a bőrre kenve 1 mg/cm2  koncentrációban volt hatékony, a gyömbér illóolaj magasabb, 4 mg/cm2 koncentrációban 2 órán át 100%-os védettséget biztosított szúnyogok ellen. Az eukaliptusz olaj a cineolnak és a pinéneknek köszönhetően, 30%-os hígított formában bőrre kenve 2 órán át távol tartotta a szúnyogokat és a kullancsokat, a tömény eukaliptusz illóolaj ruhára permetezve 8 napig védett a szúnyogok ellen. A bazsalikom illóolaja eugenol tartalmának köszönhetően már 10%-os oldatban is hatékony volt. Irritációt a terápiás dózisban alkalmazva egyik vizsgált illóolajnál se tapasztaltak, tehát az illóolajok a szintetikus repellensek reális alternatívái lehetnek, a szintetikumok környezetszennyező és irritatív hatása nélkül [8, 9, 10, 11, 12, 13, 14]. 

Az eredmény fokozható az azonos hatású illóolajok keverésével, mivel szinergiában vannak, vagyis felerősítik egymás hatását!  A rovarok nem kedvelik ezeknek az illóolajoknak az illatát, így elkerülnek minket alkalmazásuk mellett.

S ha úgy elmúlik a nyár, hogy marad az illóolajból, akkor sem kell kidobni, hiszen a jávai citronella mozgásszervi fájdalom esetén alkalmazható, a levendula lenyugtatja a kedélyeket, segíti az ellazulást, az elalvást hámosító tulajdonsága mellett. A geránium szédületes gombaölő, így lehet kenni talpra lábgombára, és annak megelőzésére, a hüvelygomba elleni keverékek domináns komponense, keverhető arckrémbe is sejtregeneráló hatása miatt! A vietnámi eukaliptusz jó lesz, ha görcsös köhögés üti fel a fejét, vagy gyötrő reumás fájdalom esetén! A kubeba illóolaj segít ellazulni, kikapcsolódni, megnyugodni, stresszoldó. 

Kizárólag minőségi illóolajat érdemes használni, mert annak lesz kedvező hatása! Egy silány minőségű illóolaj nem csak ráfizetés, hanem kellemetlen tünetek: fejfájás, hányinger is előfordulhat alkalmazása mellett akkor is, ha „csak” párologtatóba szánjuk, hiszen bejut a szervezetbe a lélegzéssel. További felmerülő kérdéseivel keressen fel szakembert!

SZAKMAI TIPP RECEPTEKKEL

Készíts keveréket! Mi, aromaterapeuták szeretjük keverni az olajokat szinergikus hatásuk miatt. Ami azt jelenti, felerősítik egymás hatását.

Rovarriasztó cseppek

Hozzávalók:

1 db 10 ml-es fiola kupakkal

3 db műanyag pipetta (ebben tudunk segíteni)

4 ml kubeba illóolaj (Litsea citrata)

4 ml vietnámi eukaliptusz illóolaj (Eucalyptus citriodora)

2 ml geránium illóolaj (Pelargonium asperum)

Elkészítés:

Egy pipettával mérd ki a 10 ml űrtartalmú fiolába az összetevőket! Gyengéden a tenyered között forgatva keverd össze, és rovarinvázió esetén cseppents belőle 2-3 cseppet a ruha gallérjára, zokni szárára.

Rovarriasztó spray

Hozzávalók:

Az előző recept szerint elkészített keverék

120 ml spriccelős flakon

20 ml gyógyszertári alkohol vagy jó minőségű vodka

Elkészítés:

Az elkészített keveréket öntsed bele egy 120 ml-es spriccelős flakonba, majd tegyél hozzá kb. 20 ml gyógyszertári alkoholt, vagy vodkát. Ezután töltsed tele a flakont desztillált vagy ioncserélt vízzel.

Tekerd fel a kupakot rázd össze és fújjad a ruhádra, a testedre a permetet! A szembe kerülést kerülni kell! Ne felejts el bőrpróbát végezni!

Bababarát változat: a gerániumot cseréld le orvosi levendulára! A babakocsira is elegendő lesz fújni vagy csepegtetni a keverékből! 

4 100 Ft
Forrás: 
 1.  Corbel (2009). „Evidence for inhibition of cholinesterases in insect and mammalian nervous systems by the insect repellent deet”. BMC Biology 7, 47. o. DOI:10.1186/1741-7007-7-47PMID 19656357.
 2.  Purves, Dale, George J. Augustine, David Fitzpatrick, William C. Hall, Anthony-Samuel LaMantia, James O. McNamara, and Leonard E. White. Neuroscience. 4th ed.. Sinauer Associates, 121–2. o. (2008). ISBN 978-0-87893-697-7
 3.  Moss (1996). „Synergism of Toxicity of N,N-Diethyl-m-toluamide to German Cockroaches (Othoptera: Blattellidae) by Hydrolytic Enzyme Inhibitors.”. J. Econ. Entomol. 89 (5), 1151–1155. o. PMID 17450648.
 4. Matsuda, Brent M.; Surgeoner, Gordon A.; Heal, James D.; Tucker, Arthur O.; Maciarello, Michael J. (1996). „Essential oil analysis and field evaluation of the citrosa plant „Pelargonium citrosum” as a repellent against populations of Aedes mosquitoes”. Journal of the American Mosquito Control Association 12 (1), 69–74. o. PMID 8723261.
 5. Böszörményi Andrea, Darvas Gergely: Illóolajok a XXI. századi gyógyászatban, Gyógyszerészet 60. 526-533. 2016.
 6. Pushpanathan, T., Jebanesan, A., Govindarajan, M.: Parasit. Res. 102, 1289-1291 (2008)
 7. Traboulsi, AF, El-Haj, S, Tueni, M, Taoubi, K, Nader, NB, Mrad, A.: Pest. Management Sci. 61, 597–604 (2005)
 8. Isman, M.B.: Crop Protect, 19, 603–608 (2000)

One thought on “Rovarriasztás természetesen? Hatékonyan? Zölden?

 1. Pingback: Mi fán terem az Eukaliptusz? Mire használhatod? - HerbaTherapy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük