Aromaterápiás segítség: mit tegyünk, ha beteg a baba?

Amikor egy lázas csöppséget tartasz a kezedben, könnyen lehet, hogy azt gondolod: ez most nem éppen az anyaság csúcs pillanata, de hidd el, a betegségek nem az ellenségeink. Mondhatni természetes velejárója a kisgyermekkornak. A szervezetünk egy fantasztikus, mondhatni precíziós műszer, ami mindig pontosan tudja a dolgát, és kőkeményen tud harcolni, azonban ehhez edzésre van szüksége. Ezt a természetes folyamatot nevezzük immunizációnak. Nagyjából kisiskolás korig tart.

Fontos leszögezni, ha egy csecsemő beteg, nem kísérletezünk, azonnal orvoshoz fordulunk és betartjuk az utasításait, viszont számos aromaterápiás lehetőség van a kezünkben, hogy ez az időszak elviselhetőbbé és rövidebbé váljon.

Milyen aromaterápiás lehetőségek vannak a kezünkben?

Az alábbi, népi és konvencionális gyógyászatban is alkalmazott gyógymódok segíthetnek a piciknek hamarabb felvenni a kórokozókkal a harcot, és megszerezni a vágyott immunitást. Azaz a kicsi szervezet legyűri a betegséget, és újra babakacagás tölti be a babaszobát!

 • párologtatás
 • bedörzsölés
 • fürdők készítése
 • borogatás készítése

Hogyan használjuk az illóolajokat – biztonságosan?

Számunkra, akik ismerjük az illóolajok hatásmechanizmusát, és azoknak az emberi szervezetben kiváltott reakcióit, azaz az orvosi aromaterápia elkötelezett képviselőjeként valljuk, hogy csakis hiteles forrásból származó recepteket, praktikákat, tudást szabad csak beépíteni a mindennapokba.

Avagy így használd az aromaterápiát csecsemőkorban:

 1. 3 hónapos kor alatt nem használunk illóolajokat, ez alól a növényi olajok kivételek (pl. pocakmasszázs)
 2. 3 hónapos kortól 6 hónapos korig használható: római kamilla, orvosi levendula, mandarin, teafa, eukaliptusz radiata, hofa
 3. 6 hónapos kortól beemelhető a geránium, pálmarózsa, citrom, tömjén, kakukkfű (linalool kemotípus), cédrus, bazsalikom

Mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség?

Melyek azok a keverékek, receptek, amelyeket biztonságosan használhatunk?

Íme, néhány recept a tudomány világából!

Száraz köhögés

Az ilyen köhögés jellemzően éjszaka kezdődik, és jellemzően álmában kínozza a gyermeket, így az éjszaka nyugtalan, nem pihentető.

 • 3-12 hónapos korig: 1 csepp atlaszcédrust, 1 csepp bazsalikomot keverjünk bele egy kanálnyi hordozóolajba (mandula, extra szűz olíva, sárgabarackmag olaj). Kenjük át vele este lefekvés előtt a mellkast és a hátat (3-3 cseppel)
 • 1-3 éves kor: összesen 3 csepp a fenti illóolajokból a keverékben elkeverve (4-4 cseppel este masszírozni)
 • 3-6 éves: összesen 5 csepp a fenti illóolajokból a keverékben elkeverve (4-4 cseppel este masszírozni)

Hurutos köhögés

A sűrű váladék ilyenkor makacsul letapad, aromaterápiával abban tudunk segíteni, hogy a váladékot minél hamarabb elfolyósítjuk, így a felköhögés is egyszerűbbé válik. Ilyenkor elengedhetetlen a sok, langyos folyadék (gyógytea) fogyasztása, erre a legkiválóbb fitoterápiás megoldás a kakukkfű és hársfa virágzatból készült gyógyteák.

 • 3-12 hónapos korig: 1 csepp eukaliptusz radiata, 1 csepp hofa illóolajat keverjünk bele egy kanálnyi hordozóolajba (mandula, extra szűz olíva, orbáncfű macerátum). Kenjük át vele naponta 3* a mellkast és a hátat (3-3 cseppel)
 • 1-3 éves kor: 1 csepp eukaliptusz radiata, 1 csepp hofa, 2 csepp orvosi levendula illóolajat keverjünk bele a fenti keverékbe. Naponta 3* 4 cseppel kenjük át a mellkast és a hátat
 • 3-6 éves: összesen 5 csepp a fenti illóolajokból, naponta 3* 4-5 cseppel kenjük át a mellkas és hát vonalat
 • 6 éves kor felett bátran javasoljuk a mellkas balzsamunkat, a SPIRITUS légzéskönnyítő balzsamot

Figyeljünk arra, hogy a legtöbb illóolaj rendelkezik nyákoldó hatással. Azonban a fekvő kisbabák még nem tudják megfelelően felköhögni a váladékot, így a túlzott nyákoldás náluk káros lehet. Ehhez meg kell tanulniuk a „köhögés művészetét”, rekeszizmoknak meg kell hozzá erősödni, illetve, ahogy a babák álló helyzetbe kerülnek a fekvőből, úgy válik egyre egyszerűbbé számukra ez a mutatvány.

Lázas állapot

Mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a láz a szervezetünk elsődleges védelmi mechanizmusának a része! A láz elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, ne próbáljuk hát azonnal csillapítani, lenyomni azt.

Nyugtató homlok és csukló borogatás:

 • egészen csecsemőkortól alkalmazható: 1-1 kanál levendula és rózsa virágvizet tegyünk egy textil kendőre, majd ezzel borogassuk be a homlokot. Mindkettő virágvíz, hűsítő, nyugtató, idegrendszert kiegyensúlyozó hatású. Ha átmelegedett a kendő, hűtsük pár percig a szobahőmérsékleten. Naponta többször is megismételhető.

Szájpenész

A szájpenész csecsemőkorban, kiváltképp anyatejes babák körében igen gyakran fellépő probléma. Okozója az a Candida albicans gomba, amely többek között a hüvelygomba kialakulásáért is felelős.

 • Rózsa virágvizet permetezzünk egy fültisztító pálcikára, vagy tiszta textíliára, és ezzel óvatosan töröljük át a baba szájpadlását

A rózsa virágvíz kiválóan hűsít, és gyulladáscsökkentő hatással bír, a gomba elleni hatásosságát (fungicid) tudományos kísérletek is kimutatták. A babák általában jól tolerálják ezt a kényes műveletet.

Fogzás

A fogzás, és a vele járó fájdalom rengeteg sok fájdalmas éjszakát tud okozni, amíg a kicsiny fogacska át nem töri az ínyt. Jellemzően 4-6 hónapos kor között kezdődik, de egyéni, hogy meddig húzódik el. Általában 3 éves korra a kisgyermek már rendelkezik a 20 tejfoggal.

 • 10 ml sárgabarackmag olajba tegyünk 3 csepp orvosi levendula, és 3 csepp római kamilla illóolajat. Tehetünk hozzá még némi aloe vera gélt is, hogy a fájdalmas területet megnyugtassa. Egy-egy cseppel masszírozzuk át az érintett részt, max naponta 4*
 • A fel nem használt részt érdemes a hűtőben tárolni, a hideg olaj kellemesen hűsítő érzést biztosít babánknak
 • Ha nagyon nyugtalan a baba a fogzás miatt, este párologtathatunk a babaszobában 2-3 csepp mandarin illóolajat, amely igazoltan fájdalomcsillapító hatással bír belélegezve

Amennyiben érdekelnek további tudományosan izgalmas aromaterápiás kérdések, csatlakozz zárt csoportunkhoz vagy iratkozz fel hírlevelünkre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük