Miért fontos az illóolaj minősége? Problémák, veszélyek és amit tehetünk ellene – I. rész

A HerbaTherapy nagy hangsúlyt fektet az illóolajok minőségére, figyelve az illóolajbeszerzés forrását, az illóolajok összetételét és azok tárolását, mivel a minőség meghatározza a hatásosságot és a biztonságot is.

Az illóolajokat hamisíthatják, szennyezve lehetnek gyom- és rovarirtószerekkel, lágyítókkal, illetve természetes összetételük is változhat például a tárolástól vagy termesztési körülményektől függően. A HerbaTherapy éppen ezért mindent megtesz, hogy állandó és jó minőséget biztosítson a vásárlóknak.

Környezet hatása az illóolaj összetételre

Bár az illóolajok sokféle komponenst tartalmaznak (olykor akár több mint százat, pl. damaszkuszi rózsa), hatásukat jellemzően egy vagy két alkotóelem dominálja.

A borsmentaolaj számos tulajdonsága, például mentol tartalmának tulajdonítható (40%), és az eukaliptusz hatását is nagyrészt 1,8-cineol tartalma (75%) határozza meg. Annak ellenére, hogy a legtöbb alkotórész a teljes olaj kevesebb mint 1%-át képviseli, még ezeknek is lehet markáns hatása.

A legtöbb esetben az alkotóelemek százalékos aránya egy tartományon belül változik. Ezt befolyásolhatja például földrajzi hely, időjárási viszonyok, talajtípus, a növény kora vagy az évszak, amikor betakarítják.

Nagy eltérések láthatóak például a francia Mentha x piperita olaj esetében, ahol az illóolaj menton tartalma 6,1–8,1% októberben és 48,8–54,5% júniusban. Az is fontos lehet, hogy hány méteren termett a növény. Törökországban a 18 méteres magasságban termett kakukkfűből kinyert illóolaj átlagos p-cimol tartalma 39,5% volt, az 1200 méteren termett növényeké pedig 28,3%.

Kemotípusok

Illóolajok esetén nagyon fontos beszélni a kemotípusokról is. Ezek különböző változatok egy fajon belül, amelyek gyakorlatilag azonos megjelenésűek, de illóolajaiknak más a főkomponense. A kemotípusokat a fő alkotóelem után nevezik el.

Kereskedelemben kapható kakukkfű illóolajoknak például a következő hét kemotípusa elérhető: karvakrol, timol, timol/karvakrol, borneol, geraniol, linalool, tujanol.

A piacon található kakukkfűolajok többsége timolban és/vagy karvakrolban gazdag, amelyek erős antibakteriális hatással rendelkező vegyületek. A toxicitás néhány illóolaj esetén nagymértékben függ a kemotípustól (pl.: bazsalikom vagy ho levél).

Éppen ezért is tartjuk fontosnak a HerbaTherapynál, hogy információt nyújtsunk arról, hogy milyen főkomponensekkel rendelkeznek illóolajaink.

Elnevezés

Az illóolaj-kereskedelemben a latin, botanikai, tudományos név használata létfontosságú, mert sokféle növényt takarhat egy név, illetve több név is adható ugyanannak növénynek. Példa a cédrusfa, akár 10 növényt is jelenthet, mivel mindegyik illóolaját cédrusfa illóolajként árulják.

Általánosságként elmondható, hogy egy növény neve olykor változik, azonban ez az elnevezés a tudomány, azaz latin névben csak nagyon ritkán fordul elő. Ezért egy prémium, terápiás minőségű terméknél fontos, hogy az illóolaj neve latinul is feltüntetésre kerüljön.

Szennyezések

Szennyező anyagoknak nevezhetjük azokat a vegyületeket, amelyek az illóolajok nem természetes összetevői, például peszticidek (növényvédőszerek), lágyítók, oldószermaradékok (oldószerrel kinyert illóolajok esetén) vagy szándékos hamisítás során hozzáadott anyagok. Az illóolajok antimikrobiális tulajdonságaik miatt általában – természetes módon – nem tartalmaznak mikrobiális szennyeződéseket, pl.: gombákat, baktériumokat.

Több mint 400 peszticid (növényvédő) vagy herbicid (gyomírtó) vegyület létezik, amelyek felhasználhatóak illóolaj tartalmú növények kezelésére, és ezek közül számos megjelenhet az illóolajokban is.

Például a klórpirifosz rovarirtó szer 5,7%-a átvivődhet a rózsasziromról rózsavízbe, ha kezelés után nyerik ki az illóolajat. A klórpirifosz felnőtt férfiakban alacsony tesztoszteronszinttel társulhat, és újszülöttekben központi idegrendszeri tüneteket okozhat.

A propikonazol és tebukonazol, gombaölő szerek, amelyeket pl.: a borsmenta esetén alkalmazhatnak; egy vizsgálat alapján a menta illóolajban is előfordulhat. A propikonazol negatív hatással lehet például a májra és az immunrendszerre. Viszont a legtöbb biocidnak rossz a bőrön keresztüli felszívódása, de bizonyos mértékben felszívódhatnak. Éppen ezért a HerbaTherapy olyan forrásból szerzi be az illóolajokat, ahol a növényvédőszer és gyomirtó szennyezettséget ellenőrzik.

Egy másik lehetséges szennyezőcsoport a ftalát-észterek, közismertebb nevén ftalátok, amelyek a lágyítószerek fő csoportját képezik. Élelmiszerekben, beltéri levegőben is jelen lévő szennyezők, de előfordulnak például műanyagokban (edényekben, csomagolásban, játékokban). 1999-ben az EU betiltotta a ftalátok használatát egyes termékekben, például babajátékok esetén.

A ftalátok káros hatást fejthetnek ki a májra, gyomor-bél rendszerre, hormonrendszerre, továbbá rákkeltőek lehetnek. Bár a felhasználás némi csökkenést mutat, továbbra is problémát jelentenek, például 2003-ban Németországban 85 személyből 10-ben meghaladta az EU által ftalátokra vonatkozóan megállapított beviteli értéket a mért mennyiség.

Ftalátok nem szándékos szennyeződésekként vagy szándékos hamisítás (illóolajok hígítása) útján kerülhetnek az illóolajokba. Egy vizsgálatban citrom, narancs és mandarin illóolajok majdnem minden mintájában találtak valamilyen ftalátot. Feltételezik, hogy a ftalátok a gyártási folyamat során felhasznált műanyagokból származtak. Az illóolajokban a ftalát hamisítás/szennyeződés csökken a szigorodó jogszabályok és a ftalát-toxicitással kapcsolatos adatok ismertsége miatt is.

Következő szakértői cikkünkben foglalkozunk azzal a rendkívül izgalmas kérdéskörrel, hogy miképpen tudjuk felismerni a hamisított illóolajat, meddig és hogyan célszerű tárolni azokat, hogy a legkisebb minőségi romlást szenvedjék el.

5 thoughts on “Miért fontos az illóolaj minősége? Problémák, veszélyek és amit tehetünk ellene – I. rész

 1. Pingback: Miért fontos az illóolaj minősége? Így ismerd fel a hamisított illóolajat! – II. rész

  • HerbaTherapy says:

   Kedves Andrea! Köszönjük érdeklődését az illóolajaink iránt. A gyógynövények, amelyekből az illóolajok készülnek, leginkább a saját természetes élőhelyükről, azaz az adott növény géncentrumából szerezzük be, hiszen számunkra a minőség az elsődleges kritérium. Minden illóolaj fioláján feltüntetjük a származási országot.

 2. Agota says:

  Sziasztok! Jól gondolom, hogy a fent felsoroltak miatt van sok-sok piacom fellelhető illóolajon rákkeltő, természetre mérgező stb piktogram?
  Illetve mièrt van ès miért nincs minden esszenciális olajon ilyen jelzés?

  • HerbaTherapy says:

   Kedves Ágota!

   Az illóolajokon található piktogramok, illetve a természetre mérgező és rákkeltő jelzések jelenléte vagy hiánya számos tényezőtől függ, és nem feltétlenül a termék valós tulajdonságaitól vagy veszélyességétől. Az ilyen jelzések jelenléte vagy hiánya a termék előállítójától, a szabályozó hatóságoktól és az országok jogszabályaitól is függ.

   Az esszenciális olajokat a növényekből nyerik ki, tehát ezek az olajok alapvetően természetes anyagok, és fel tudjuk használni őket aromaterápiában, kozmetikumokban és egyéb termékekben. Azonban fontos megjegyezni, hogy egyes illóolajok ismert allergének lehetnek, és bizonyos körülmények között irritációt vagy allergiás reakciókat okozhatnak. Ezenkívül néhány esszenciális olaj magas koncentrációban toxicitást mutathat, és a használatukra vonatkozó előírásokat be kell tartani.

   A piktogramok alkalmazása országonként változhat, és függhet a termékekkel kapcsolatos jogszabályoktól. Az EU például a CLP (Classification, Labelling and Packaging) rendeletet alkalmazza a vegyi anyagok és keverékek címkézésére és besorolására. A CLP rendelet meghatározza azokat a veszélyjelzéseket, amelyeket a termékeken meg kell jeleníteni, ha az adott termék veszélyes anyagokat tartalmaz. Ezek a jelzések a termék veszélyességének függvényében különbözhetnek. Magyarországon az illóolajokat legtöbbször kozmetikai termékként árusítják, ebben az esetben elhagyható a megnevezett piktogramok használata.

   Nem minden illóolaj veszélyes vagy rákkeltő, a legtöbb esetben biztonsággal használhatóak az aromaterápiában. Azonban fontos tudni, hogy mely illóolajokat lehet biztonságosan használni, és milyen előírásokat kell betartani a termék használata során. Mindig érdemes ellenőrizni a termékcímkét, és szükség esetén konzultálni orvossal vagy képzett aromaterapeutával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük