Miért fontos az illóolaj minősége? Problémák, veszélyek és amit tehetünk ellene – I. rész

A HerbaTherapy nagy hangsúlyt fektet az illóolajok minőségére, figyelve az illóolajbeszerzés forrását, az illóolajok összetételét és azok tárolását, mivel a minőség meghatározza a hatásosságot és a biztonságot is.

Az illóolajokat hamisíthatják, szennyezve lehetnek gyom- és rovarirtószerekkel, lágyítókkal, illetve természetes összetételük is változhat például a tárolástól vagy termesztési körülményektől függően. A HerbaTherapy éppen ezért mindent megtesz, hogy állandó és jó minőséget biztosítson a vásárlóknak.

Környezet hatása az illóolaj összetételre

Bár az illóolajok sokféle komponenst tartalmaznak (olykor akár több mint százat, pl. damaszkuszi rózsa), hatásukat jellemzően egy vagy két alkotóelem dominálja.

A borsmentaolaj számos tulajdonsága, például mentol tartalmának tulajdonítható (40%), és az eukaliptusz hatását is nagyrészt 1,8-cineol tartalma (75%) határozza meg. Annak ellenére, hogy a legtöbb alkotórész a teljes olaj kevesebb mint 1%-át képviseli, még ezeknek is lehet markáns hatása.

A legtöbb esetben az alkotóelemek százalékos aránya egy tartományon belül változik. Ezt befolyásolhatja például földrajzi hely, időjárási viszonyok, talajtípus, a növény kora vagy az évszak, amikor betakarítják.

Nagy eltérések láthatóak például a francia Mentha x piperita olaj esetében, ahol az illóolaj menton tartalma 6,1–8,1% októberben és 48,8–54,5% júniusban. Az is fontos lehet, hogy hány méteren termett a növény. Törökországban a 18 méteres magasságban termett kakukkfűből kinyert illóolaj átlagos p-cimol tartalma 39,5% volt, az 1200 méteren termett növényeké pedig 28,3%.

Kemotípusok

Illóolajok esetén nagyon fontos beszélni a kemotípusokról is. Ezek különböző változatok egy fajon belül, amelyek gyakorlatilag azonos megjelenésűek, de illóolajaiknak más a főkomponense. A kemotípusokat a fő alkotóelem után nevezik el.

Kereskedelemben kapható kakukkfű illóolajoknak például a következő hét kemotípusa elérhető: karvakrol, timol, timol/karvakrol, borneol, geraniol, linalool, tujanol.

A piacon található kakukkfűolajok többsége timolban és/vagy karvakrolban gazdag, amelyek erős antibakteriális hatással rendelkező vegyületek. A toxicitás néhány illóolaj esetén nagymértékben függ a kemotípustól (pl.: bazsalikom vagy ho levél).

Éppen ezért is tartjuk fontosnak a HerbaTherapynál, hogy információt nyújtsunk arról, hogy milyen főkomponensekkel rendelkeznek illóolajaink.

Elnevezés

Az illóolaj-kereskedelemben a latin, botanikai, tudományos név használata létfontosságú, mert sokféle növényt takarhat egy név, illetve több név is adható ugyanannak növénynek. Példa a cédrusfa, akár 10 növényt is jelenthet, mivel mindegyik illóolaját cédrusfa illóolajként árulják.

Általánosságként elmondható, hogy egy növény neve olykor változik, azonban ez az elnevezés a tudomány, azaz latin névben csak nagyon ritkán fordul elő. Ezért egy prémium, terápiás minőségű terméknél fontos, hogy az illóolaj neve latinul is feltüntetésre kerüljön.

Szennyezések

Szennyező anyagoknak nevezhetjük azokat a vegyületeket, amelyek az illóolajok nem természetes összetevői, például peszticidek (növényvédőszerek), lágyítók, oldószermaradékok (oldószerrel kinyert illóolajok esetén) vagy szándékos hamisítás során hozzáadott anyagok. Az illóolajok antimikrobiális tulajdonságaik miatt általában – természetes módon – nem tartalmaznak mikrobiális szennyeződéseket, pl.: gombákat, baktériumokat.

Több mint 400 peszticid (növényvédő) vagy herbicid (gyomírtó) vegyület létezik, amelyek felhasználhatóak illóolaj tartalmú növények kezelésére, és ezek közül számos megjelenhet az illóolajokban is.

Például a klórpirifosz rovarirtó szer 5,7%-a átvivődhet a rózsasziromról rózsavízbe, ha kezelés után nyerik ki az illóolajat. A klórpirifosz felnőtt férfiakban alacsony tesztoszteronszinttel társulhat, és újszülöttekben központi idegrendszeri tüneteket okozhat.

A propikonazol és tebukonazol, gombaölő szerek, amelyeket pl.: a borsmenta esetén alkalmazhatnak; egy vizsgálat alapján a menta illóolajban is előfordulhat. A propikonazol negatív hatással lehet például a májra és az immunrendszerre. Viszont a legtöbb biocidnak rossz a bőrön keresztüli felszívódása, de bizonyos mértékben felszívódhatnak. Éppen ezért a HerbaTherapy olyan forrásból szerzi be az illóolajokat, ahol a növényvédőszer és gyomirtó szennyezettséget ellenőrzik.

Egy másik lehetséges szennyezőcsoport a ftalát-észterek, közismertebb nevén ftalátok, amelyek a lágyítószerek fő csoportját képezik. Élelmiszerekben, beltéri levegőben is jelen lévő szennyezők, de előfordulnak például műanyagokban (edényekben, csomagolásban, játékokban). 1999-ben az EU betiltotta a ftalátok használatát egyes termékekben, például babajátékok esetén.

A ftalátok káros hatást fejthetnek ki a májra, gyomor-bél rendszerre, hormonrendszerre, továbbá rákkeltőek lehetnek. Bár a felhasználás némi csökkenést mutat, továbbra is problémát jelentenek, például 2003-ban Németországban 85 személyből 10-ben meghaladta az EU által ftalátokra vonatkozóan megállapított beviteli értéket a mért mennyiség.

Ftalátok nem szándékos szennyeződésekként vagy szándékos hamisítás (illóolajok hígítása) útján kerülhetnek az illóolajokba. Egy vizsgálatban citrom, narancs és mandarin illóolajok majdnem minden mintájában találtak valamilyen ftalátot. Feltételezik, hogy a ftalátok a gyártási folyamat során felhasznált műanyagokból származtak. Az illóolajokban a ftalát hamisítás/szennyeződés csökken a szigorodó jogszabályok és a ftalát-toxicitással kapcsolatos adatok ismertsége miatt is.

Következő szakértői cikkünkben foglalkozunk azzal a rendkívül izgalmas kérdéskörrel, hogy miképpen tudjuk felismerni a hamisított illóolajat, meddig és hogyan célszerű tárolni azokat, hogy a legkisebb minőségi romlást szenvedjék el.

3 thoughts on “Miért fontos az illóolaj minősége? Problémák, veszélyek és amit tehetünk ellene – I. rész

  1. Pingback: Miért fontos az illóolaj minősége? Így ismerd fel a hamisított illóolajat! – II. rész

    • HerbaTherapy says:

      Kedves Andrea! Köszönjük érdeklődését az illóolajaink iránt. A gyógynövények, amelyekből az illóolajok készülnek, leginkább a saját természetes élőhelyükről, azaz az adott növény géncentrumából szerezzük be, hiszen számunkra a minőség az elsődleges kritérium. Minden illóolaj fioláján feltüntetjük a származási országot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük