Szaglásterápia – így segítenek az illóolajok a post-COVID szaglástréning során

Szagláscsökkenés

Napjainkban a COVID-19 fertőzés után hirtelen kialakult szaglás- és ízlelés zavarának panasza gyakori. Korábban a lakosság mintegy 1-10%-át érintette, de jelenleg a legfrissebb kutatások szerint a koronavírusos betegek 50-60 %-a számolt be a fertőzés során hirtelen kialakult szaglásvesztésről. A szagláscsökkenés mellett az ízérzés zavara is jellemző.

A felépülő betegek többségénél a szaglás 2-3 hét alatt spontán helyreáll. 20-30%-ban 2-3 hónap után sem tér vissza a szaglás, míg a betegek 5%-a fél év után sem érzi jól a szagokat.

A tünetek javulása mellett sokan számolnak be a szaglásvesztést követő parosmiáról, vagyis torzult szagérzetről.

Kivizsgálás

A COVID-19 fertőzést követően kialakult szaglás- és ízérzés panaszokkal a betegek fül-orr-gégészeti szakrendelőkben jelentkeznek. A korábbi tapasztalatok alapján a kivizsgálás gondos anamnézis felvételből, fül-orr-gégészeti szakvizsgálatból és a szaglásvizsgálat elvégzéséből áll. További kivizsgálás, mint orrmelléküreg CT, koponya MR, allergológia, akár szövettani vizsgálat és társszakmákkal konzultációs lehetőség is szóba jöhet.

Fontos a korrekt kivizsgálás, a helyes diagnózis felállítása, mert számtalan egyéb tényező okozhat még ilyen panaszt. Szaglásunk a kor előrehaladtával fokozatosan romlik.

Kezelés

A terápiás lehetőségek közé tartozik a vitaminok, nyomelemek szedése, orrmosás, lokális szteroid, vagy hyaluronsavas orrspray alkalmazása a szaglóhám regenerációjának elősegítésére.

A COVID-19 és más vírusfertőzések okozta szaglásvesztés esetében is javasolt a szaglástréning mielőbbi elkezdése. Ez oki terápia a szaglóhám és a szaglópálya regenerációjában. A tréning minimum 12 héten át naponta két alkalommal végzett rövid ideig tartó szagexpozíciók alkalmazása a 4 alapillat – virág-levendula, gyümölcs-citrom, gyantás-eukaliptusz és fűszeres-szegfűszeg – segítségével.

Az olajokat vattakorongra csepegtetve vagy egy szélesebb szájú, zárható üvegbe helyezve célszerű szagolgatni, több apró szippantással, illatonként 10-20 másodpercig, az egyes illatok között egy-egy perces pihenőt tartva.

A módszer hatékony posztvirális, traumás és ismeretlen eredetű, illetve régebb óta fennálló szagláscsökkenés esetében is. A módszer egyszerű, de monoton rutinszerűsége miatt nagy kitartást igényel: ugyanazt a néhány kiválasztott illatot szagolgatni, ezáltal visszaprogramozva az agyat azok felismerésére. Abban az esetben is végezzük, amikor nem ismerjük fel a szagokat, ilyenkor tudatosan memorizáljuk azt.

A post-COVID szaglástréning illóolajai vegyszermentes, orvosi használatra alkalmas, hígítatlan, tiszta növényi kivonatok. Az illékony kismolekulák a tréning során a központi idegrendszerbe jutva nyugtató, hangulatjavító, stresszoldó hatásúak is a regeneráló és a gyulladáscsökkentő hatás mellett.

Emiatt ajánljuk a HerbaTherapy Post-COVID szaglástréning csomagját!

Megbeszélés

A hirtelen kialakult szaglás- és ízérzés vesztése, zavara napjainkban COVID-19 fertőzésre utal, emiatt kórjelző értékű lehet. Kialakulhat enyhe és súlyos általános fertőzés tüneteivel egyaránt. Fontos ezen tünetek megjelenése esetén a karanténba vonulás, tesztelés! Miután a koronavírus légúti vírus, szájon és orron keresztül jut be leginkább a szervezetbe, nem győzzük eléggé hangsúlyozni a megelőzést – a maszkhasználatot, a távolságtartást, a kézmosást!

dr. Krasznai Magda PhD, dr. Kraxner Helga PhD
fül-orr-gégész és allergológus szakorvosok
SE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
Szaglásambulancia

Szigony utca 38.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük