Illóolajok a fertőzések elleni védekezésben – bízd magad a természet kincseire

Az elmúlt időszakban egyre többen fordultak a természet ajándékai, a természetes gyógymódok irányába. Az aromaterápia azonban nemcsak „békeidőkben” jelenthet természetes és szelíd segítséget, hanem akkor is, amikor immunrendszerünk védelme és megfelelő állapota kiemelt fontosságú, és már a csapból is az immunerősítés fontossága „csöpög”.

Miben segíthet tehát az aromaterápia, az illóolajok világa? Semmi hókusz-pókusz, semmi szemfényvesztés; nem hinni kell benne, hiszen működése tudományosan alátámasztott.

Gyorsan fussuk végig, mi is az az aromaterápia?

Az illóolajok is, akárcsak a gyógyszerek, kémiai vegyületeket tartalmaznak, csak a gyógyszerekkel ellentétben sokkal összetettebbek, nem csak 1-2 hatóanyagot foglalnak magukba. (pl.: orvosi zsálya 45 összetevőjét írták le).

Az illóolaj-komponensek, bőrünkön keresztül vagy belélegezve jutnak be a szervezetünkbe, és megfelelő alkalmazás mellett gyógyító hatásúak lehetnek.

Az aromaterápia kettősségével kiemelkedik az egészségmegőrzés és a kiegészítő kezelések, komplementer terápiák sorából: fizikai síkon mutatkozó ereje lélekre ható tartalommal egészül ki.

De mit mond a tudomány?

A Pécsi Tudományegyetem kutatásai rámutattak arra, hogy egy átlagos, 15 m2 szobában az összes kórokozó elpusztításához több liter illóolaj párologtatására volna szükség! A jó hír viszont az, hogy kis mennyiségben is képesek jótékony hatást kifejteni, mivel pár csepp párologtatott illóolaj is csökkenti a levegőben lévő baktériumok és gombák számát.

Gondoltad volna, hogy 1 csepp citrom és néhány csepp jegenyefenyő illóolaj is már csodákra képes?

Egy ausztriai kutatás szerint, az előbb említett illóolajkeverék és 10 ml víz levegőben történő 30 perces eloszlatása (ultrahangos diffúzor segítségével) 40%-kal csökkentette a levegő baktérium-koncentrációját.

Gondoltad volna, hogy 1 csepp citrom és néhány csepp jegenyefenyő illóolaj is már csodákra képes?

Egy ausztriai kutatás szerint, az előbb említett illóolajkeverék és 10 ml víz levegőben történő 30 perces eloszlatása (ultrahangos diffúzor segítségével) 40%-kal csökkentette a levegő baktérium-koncentrációját.

Az illóolajok baktériumgátló hatását rengeteg laborkísérletben igazolták, számos kórokozó esetén, (pl.: a tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae vagyPseudomonas aeruginosa).

Ezzel összefüggésben lehet az a pozitív tapasztalat, amit egy olasz tanulmányban közöltek: azon betegek gyógyszer (pl.: antibiotikum, gyulladáscsökkentő) használata lecsökkent, ahol egy bizonyos illóolajkeveréket minden nap elpárologtattak.

Amikor e cikk íródott, még nem állt rendelkezésre olyan tudományos adat vagy publikáció, amely klinikai tesztekkel igazolná az illóolajoknak a SARS-CoV-2 koronavírus elleni hatékonyságát, viszont laborkísérletekben számos illóolaj esetén kimutattak már vírusellenes hatást, aminek az egyik lehetséges mechanizmusa, hogy gátolja a vírusok sejtbe jutását. 

 • Az egyik legtöbbet és leggyakrabban vizsgált illóolaj a teafa: antibakteriális és gombaölő hatása mellett több kutatás is rámutatott vírusellenes potenciáljára, egyes kísérletekben gátolta az influenza vírus bizonyos altípusának a szaporodását. Fantasztikus antiszeptikus hatása miatt kiemelkedik az illóolaj palettából. 
 • Az Eucalyptus nemzetség több faját is számos kutatási munkába bevonták. Vegyületeit tekintve rendkívül összetett a kép, közel 20  főkomponenst, javarészt terpéneket tartalmaz (pl. 1,8 cineol). Ezen vegyületeknek köszönhető kimagasló gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása.  
 • A babér illóolaja is rendelkezik vírusellenes tulajdonságokkal, ezért nagyszerű társ lehet a diffúzorban párologtatva – kiváló szinergiát alkot például az édesnaranccsal.

Hogyan használd őket?

Készíts el az alábbi keveréket! Nem tudod, hogyan használd? Arra is adunk tippeket!

 • Eucalyptus radiata – 60 csepp
 • Teafa – 45 csepp
 • Citrom – 15 csepp
 • Szegfűszeg – 15 csepp
 • Orvosi levendula – 15 csepp
2 100 Ft4 050 Ft
2 300 Ft4 150 Ft
2 750 Ft5 200 Ft

Felhasználási javaslatok:

 • Alkalmazhatod gerincbedörzsölőként is, amely egyrészt energetizál, és egyben támogatja immunrendszeredet is (5 cseppet oszlass el egy kanál sárgabarackmag olajban, gerinc mentén felfelé simítsd fel)
 • Készíthetsz belőle immunerősítő fürdőt is: 15 cseppet a fenti keverékből keverj el egy kanál sóban, és tölts el a fürdőben 15-20 percet
 • Diffúzorban is párologtathatod: cseppents a készülékedbe 10-15 cseppet a fenti keverékből

A növények éltető ereje

Amíg a Nap első meleg sugarai nem simítják arcunkat, meg nem libbennek az első virágszoknyák, fel nem csendülnek az első trillák, magunknak kell gondoskodnunk immunrendszerünk védelméről, energiatartalékaink gazdaságos felhasználásáról.

A tavaszi fáradtság is kurtább lesz, ha megfelelő módon alkalmazzuk az illóolajokat a tudatos életmódunk részeként.

Az illóolajok, a növények kvintesszenciái őrzik a növények éltető erejét – bátran éljünk vele!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük