Szorongásoldás természetesen: a 7 legjobb szorongásoldó illóolaj

Az elmúlt időszakban rengeteget változott, fordult a világ, olyan hatásoknak vagyunk kitéve, olyan kihívásokkal kellett, hogy szembesüljünk, amire már a nagyszüleink generációja óta nem volt példa. Egyik napról a másikra változott meg életünk, szaladt ki sok esetben a kontroll a kezünkből – tiltások, külső kényszerítő erők, karantén (izoláció), több esetben konstans félelemből adódó stressz és bizonytalanság övezte a mindennapokat.

Ezen hatások összessége sokkal negatívabban hat ránk, mint azt alapvetően gondolnánk. A szociális izoláció pl. az idősek esetében sokkal nagyobb eséllyel idéz elő kognitív hanyatlást. De a karantén, és az ezzel járó stressz növelheti a kontrollvesztés, az izoláció mértékét és általánosan negatív pszichológiai következményekkel járhat, mint például érzelmi zavarok, depresszió, rosszkedvűség, ingerlékenység, álmatlanság.

Magyarországon ezek a hatások – az európai átlagnál negatívabb közhangulat jellemző sajnálatos módon hazánk lakosságára – fokozottabban érzékeltették magukat.

Sokan a feszültség, stressz, szorongás esetén azonnal a gyógyszer irányába nyitnak, amely a lehetséges mellékhatásokon túl (álmosság, fáradtság, memória problémák, ingerlékenység, étvágy vagy súly változása) még hozzászokást, függőséget is okozhatnak. E témát részletesen boncolgattuk egy Facebook Live beszélgetésben, amely a linkre kattintva bármikor visszanézhető.

Ebben a cikkben kiemelünk 7 olyan illóolajat, amelynek bizonyított a szorongásoldó hatása, vagy éppen a népi megfigyelések alapján hatásosan használható a fenti tünetek enyhítésére.

A nyugalom illóolaja – orvosi levendula

A legtöbbet kutatott illóolajok egyike, a különleges dísz-és gyógynövénynek évezredes hagyománya van.

Vele indult hódító útjára az aromaterápia francia irányzata, amikor René Gatefosse, francia vegyész 1928-ban egy laboratóriumban megégette a kezét, és az égett bőrfelületre az első, keze útjába akadó üvegcsét alkalmazta, a levendulát, amely kiválóan gyógyította az égett bőrfelületet… a többi pedig történelem.

Több kísérletben rámutattak, hogy a levendula egyik fő komponense a linalool igazoltan csökkenti a belső nyugtalanságot, az idegességet, szorongás érzetet.

2 900 Ft5 500 Ft

A szorongáscsökkentő illóolajok esetén tekintve komplex összetételüket nem meglepően több rendszerre való hatásukat is leírták. A levendula illóolajról eleinte úgy gondolták, csak a GABA receptoron hat, de később kiderült, hogy a szerotonin rendszerre is serkentőleg hat. Sőt, a fő izgató anyagnak, a glutamátnak a receptor kötődését is gátolta a linalool egy vizsgálatban. És még nincs vége, mert melatonin szintet (alváshormon) is fokozta a levendula.

Tehát a levendulának alvási nehézségek, szorongás, stressz oldásában van szerepe, ráadásul egy elérhető árú illóolajról van szó, ellenjavallat nélkül, 3 hónapos kor felett használható.  

2 900 Ft5 500 Ft

Ti, arcunkra mosolyt csaló citrusok!

2 450 Ft4 400 Ft

A citrusfélék köztudottan pozitív hatással vannak a rosszkedv, negatív érzések ellen. A citrusfélék fő hatóanyaga, a limonén bizonyítottan szorongásoldó kémiai komponens, csakúgy, mint a levendulában található linalool és linalyl-acetát.

A citrom az egyik, és talán egyetlen illóolaj, amelynek illata egy cseppet sem megosztó: szinte mindenkiből életigenlést, a nap éltető fényét, vidámságot instant boldogságot vált ki.

A titok ismét a biokémiában rejlik: a fő kémiai komponensek közé tartozik a limonén (40%), illetve a béta-pinén (25%). A citrom illóolaj azonkívül, hogy kiváló légtérfertőtlenítésre, egy 2016-os iráni kutatás kimutatta, hogy a citrom illóolaj bizonyítottan csökkenti a szorongás szintjét orthopédiai beavatkozások (kartörések) esetén.

A tanulásba is érdemes bevonni, hiszen nagyszerű társ, ha a koncentráció fenntartásáról, támogatásáról van szó. Kismamák is használhatják a reggeli émelygések szüntetésére, és élvezhetik az idegrendszer kiegyenlítő hatását is szorongásos tünetek csökkentésére. A citrom tehát megkerülhetetlen illóolaj, kifejezetten alkalmas orvosi várók, klinikai légterekben történő alkalmazásra, egyfelől az ára miatt, másrészt pedig igen sokrétű, a pszichére gyakorolt egyértelműen pozitív, és stresszoldó hatása miatt is.

2 450 Ft4 400 Ft

A bergamot egy különleges, a citrusfélék között a legfényérzékenyítőbb hatású illóolajok egyike. Illatra édesebb, de fanyarabb, mint a citrom, de mivel a fenotípusuk (külső megjelenés) is nagyon hasonló, így a köznyelv édescitromnak is nevezi. Hatóanyagok tekintetében bővelkedik a korábban felsorolt, idegrendszerre pozitív hatással bíró kémiai komponensekben: limonén, linalol és linalil-acetát a meghatározó kémiai vegyület. Az egyik legjobb, és legerősebb antidepresszáns hatású illóolajként tartják számon. Emellett még kiválóan élénkíti a testet és a szellemet, segíti a koncentrációt, enyhíti a légúti panaszokat, és pozitív hatással van alvászavarok esetén is.

A bergamot illóolajat szokás a „kommunikáció illóolajának is nevezni”, hiszen kettő, egymástól távol álló álláspontot is képes egymáshoz közelebb hozni, nehezen megnyíló természetű embereket is segít a kommunikációba becsatornázni.

Kevés jobb illóolaj van a bergamotnál a harag vagy bármilyen negatív érzelmi állapot oldására.

Az illóolajok „rescue remedy”-je a neroli (Citrus x aurantium fleur). Végső mentsvár ez az illóolaj: balzsam a sebzett léleknek, és az érzékeny lelkialkatú, traumát átélt gyermekeknek, felnőtteknek.

Kiváló antidepresszáns, és idegtonizáló hatású illóolaj, amelyben a limonén, linalil-acetát, és linalool, valamint neralidol vannak túlsúlyban a kémiai komponensek listájában.

Egereken végzett kísérletben ugyancsak kimutatták nagyszerű görcsoldó hatását is: egyfelől kémiai úton is előidézték a görcsöt diazepámmal, másfelől mechanikai módon, elektrosokknak kitéve is vizsgálták a Neroli görcsoldó hatását, mortalitásra gyakorolt hatásmechanizmusát. Arra a következtetésre jutottak, hogy a Neroli javította az egerekben a tónusos izomgörcsöket elektrosokk esetében. Továbbá csökkentette a mortalitási (halálozási) rátát is a benzodiazepinnel (benzodiazepinek pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozó vegyületek, melyet főként nyugtatóként és altatóként közismertek, de a kábítószerpiacon is jelen vannak) kezelt egerek mortalitási rátájával szemben. Tehát hatásosabbnak bizonyult, mint a szintetikus nyugtató, altatószer.

Geránium – a szülés közbeni támasz

A geránium köztudottan egy „női illóolaj”, alapvetően a női minőséget támogató növényi esszencia.

Érdemes azonban nem pusztán rovarriasztáshoz, vérzécsillapításhoz vagy gombás tünetek enyhítésére használni: szülés közben is bizonyítottan enyhíteni képes a vajúdással együtt járó szorongást belélegzés formájában.

Nagyszerűen kiegészíthető szülés közben a muskotályzsálya testi-lelki görcsoldó hatásával, ráadásul illatban is szinergiát alkotnak. A geránium kiváló társ érzelmi és idegi kimerültség esetén, de támogatja szónoki képességeket is.

Növények doktora, gyermekek olaja – római kamilla

A felsorolás nem lenne teljes, a magas észtertartalmú római kamilla (Chamaemelum nobile) nélkül.

Az illóolaja a vegetatív idegrendszer nyugtatásában, sokkhatás, traumatizált állapot enyhítésében kihagyhatatlan, kiváltképp, ha gyermeket szeretnénk kezelni. Ugyancsak nem létezik jobb illóolaj nála, ha gyermekkori traumákat kell feldolgozni, rémálmokkal kell szembenézni, vagy ha egy fájdalmas fogzási időszakot szeretnénk természetesen kezelni.

Miben jeleskedik a római kamilla? Kiváló fájdalomcsillapító (úgy fizikai, mint lelki síkon is), görcsoldó és központi idegrendszert nyugtató illóolaj. Kiváló választás ekcémás keverékbe, hiszen nagyszerűen csillapítja a viszketést és a bőr egyéb gyulladásait is.

Fenti illóolajok legegyszerűbb felhasználási módja a diffúzorban történő párologtatás, vagy érdemes összekapcsolni a pihentető, léleksimogató pillanatokat egy kényeztető aromafürdővel:

Két kanál tejszínbe keverj el 8 csepp levendula, 4 csepp édesnarancs és 3 csepp geránium illóolajat. Add a fürdővízhez, majd tölts el ebben az aromafelhőben minimum 20 percet.

Amennyiben érdekelnek a tudományosan izgalmas aromaterápiás kérdések, csatlakozz zárt csoportunkhoz vagy iratkozz fel hírlevelünkre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük