Citrom illóolaj – a mediterrán pillanatok örömteli illata

Ezúttal egy olyan illóolajat szeretnénk bemutatni, amelyet szokás az aromaterápia kapujának is nevezni – miért? Mert a citrom illóolaj olyan az aromaterápiával ismerkedők számára, mint a jó minőségű Tokaji bor a borászat irányába kacsingatóknak: könnyen értelmezhető, közismert és közkedvelt illatról van szó, amelyhez általában már az illóolaj ismerete előtt is kellemes emlékek, érzetek, ízek társulnak.

Ha az ember beleszagol egy jó minőségű citrom illóolaj üvegcsébe, egycsapásra egy mediterrán citrusligetben találja magát: illata egyszerre könnyed, de mégis karakteres, emelő hatású. Jókedvet, derűt, mosolygást, és tiszta gondolatokat hoz az életünkbe.

Mit is érdemes tudni a citromról?

Ha van világszerte ismert gyümölcs, akkor az egészen biztos a citrom (Citrus x limon) az. Mindennapjaink során felhasználjuk a gyümölcsöt sütéshez, teák ízesítéséhez, ecet helyett savanyításhoz, de még takarításhoz, foltok eltávolításához, vagy akár hajápoláshoz is kiváló segítség.

Növény:

A termést egy tövisekkel tűzdelt, örökzöld kisméretű fa biztosítja – őshazája Ázsián belül India, de ma már nagyobb kiterjedésű ligetekkel találkozhatunk Dél-Európa szerte, Kaliforniában vagy éppen Ausztráliában. Rutafélék családjába tartozik, botanikai értelemben a termést hesperidiumnak nevezzük.

Illóolaj:

A citrusfélék esetében nem szokatlan, hogy illóolajat nem csupán a termés héjából nyerhetünk ki, hanem egyéb növényi részek is tartalmaznak illóolajat. A citrusfélék átlagos szavatossági ideje rövidebb: kb. 2-3 év.

A perikarpiumból, azaz a héj megfelelő részéből kétfélképpen nyerhető ki az illóolaj (átlagos illóolaj tartalma 4-5%): sajtolással és vízgőzdesztillációval.

Hatóanyagai

A kinyert illóolaj kémiai összetétele lényegesen nem tér el egymástól, főbb kémiai komponensek a héjból előállított illóolaj esetén

 • Limonén
 • Béta – pinén
 • Gamma – terpinén

Kevésbé ismert tény, hogy illóolaj azonban nem csak a citromhéjból, de a citrom leveléből is készülhet, amelyet Lemon petitgrain-nek is szokás nevezni. Ez természetesen nem azonos a Citrus aurantium ’feuille’, azaz keserű narancs ’petitgrain’-nel.

A Lemon petitgrain főbb kémiai profilját, ha megnézzük és gyors következtetést szeretnénk levonni:

 • Geranial
 • Limonén
 • Neral
 • Geraniol

A citromhéjból előállított citrom illóolajjal ellentétben ez például kifejezetten jó izomlazító, kiválóan alkalmazható görcsök lazítására, főleg ha stresszből, idegességből adódik. Kiváló nyugtató hatással bír a vegetatív idegrendszerre. A geraniol tartalma miatt a várandósság utolsó szakaszában azonban ellenjavallott. Citromhéjból előállított illóolajokkal ellentétben nem tartalmaz kumarinokat, így nem fototoxikus.

Hatása

A leggyakrabban alkalmazott formája a citromnak a héjból, sajtolással előállított illóolaj, amely kiváló segítség lehet:

 1. feszültségből, stresszből eredő szorongás oldására: a titok, mint oly sokszor, most is a biokémiában rejlik. A citrom illóolaj egyik fő komponense a limonén, amely bizonyítottan szorongásoldó hatással bír. Egy 2016-os iráni kutatás kimutatta, hogy a citrom illóolaj bizonyítottan csökkenti a szorongás szintjét orthopédiai beavatkozások (kartörések) esetén (82 páciensen végzett vizsgálat).
 2. Rendkívül hatásos várandós kismamáknál reggeli émelygés szűntetésére, ezt egy 2014-es tanulmány is bebizonyította, amely 100 kismama bevonásával készült.
2 300 Ft4 150 Ft
 1. Kiválóan támogatja a koncentrációt, a vegetatív idegrendszernek a figyelemfenntartását, segít hosszú autóutak alkalmával is, hogy ne lankadjon a figyelem.
 2. Mint minden citrusféle, a citrom is kiváló fertőtlenítő hatással bír (baktérium és gombaölő hatású). Így legelterjedtebb alkalmazási formája a diffúzorban történő párologtatás: nagyszerű szinergiát alkot a legtöbb illóolajjal, amelyet légúti nehézségek esetén alkalmazhatunk (pl. Eucalyptus radiata, Copaiba, Pinus sylvestris).
 3. Növeli az érfalak tónusát, rugalmasságát, így hatékonyan be lehet emelni a nyirokmasszázsba, joggal használható pangások, visszér, ödéma ellen.
 4. Egyes kutatások potenciális antioxidáns hatóanyagként tekintenek rá, amelyet az élelmiszer-és gyógyszeripar felhasználhat.
 5. Furanokumarin tartalma miatt fényérzékenyítő hatású, így bőrön történő alkalmazást követően 12 óráig kerüljük a napfényt, szolárium használatát!

HerbaTherapy tippek, receptek a mindennapokra

Térfertőtlenítésre (diffúzor recept)

 • 10 csepp citrom illóolaj
 • 3 csepp eukaliptusz radiata
 • 2 csepp pálmarózsa illóolajat

Hányinger leküzdésére

 • Javasolt a citrom illóolaj, mint szaglóüvegcse használata – naponta többször, 5-6-szor érdemes az illatot mélyen magunkhoz venni.

Inhalálás felsőlégúti betegség esetén

Forró, de nem lobogó vízhez adjunk:

 • 1 csepp citrom
 • 1 csepp copaiba
 • 1 csepp madagaszkári kámforfa illóolajat

Töltsünk el ebben a gőzben 5-10 percet, a légutakat utána minimum 20 percig nem szabad kitenni hideg levegőnek.

Kisebb helyiségek (pl WC) illatosítására

 • WC papír guriga belsejére cseppentsünk 4-5 csepp illóolajat. Mivel a papír tovább őrzi az illóolajat, így kellemes illatokkal tölthetjük meg a teret természetes módon ott is, ahol erre nagy szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük