Aromás segítők a női életúton – hogyan támogatják a női minőséget az illóolajok?

Talán sosem volt még ennyire szükség a női tudatosság ébredésére, mint manapság. Az, hogy egy nő valóban kiteljesedhessen, és egészségét megőrizze, egyre nagyobb hangsúlyt kap a mai világban. Minden szerepben helyt állni, a női természet ciklikusságát megélni, olykor nem egyszerű feladat. Patriarchális berendezkedésünk nem feltétlen ezt támogatja, viszont itt jön az egyéni felelősségvállalás fontossága. Tenni magunkért, a többi nőért, gyermekeinkért, és ezzel a világért.

A női életkör egyes szakaszainak megélését hatékonyan támogathatják a növényi esszenciák. A belső női archetípusaink mindegyike kellő figyelmet kíván, függetlenül attól, hogy épp melyik a domináns az aktuális élethelyzetben, hiszen az egyensúly a fontos. Na de lássuk, mik a fő jellemzők az egyes női minőségeknél.

Szín, jókedv, könnyedség, stabilitás, nyugalom...

Gondoltad volna, hogy a benned élő kislány továbbra is vágyik az önfeledt, felszabadult játékra?

Ő az, aki segít, hogy élvezhesd az életet és ne vedd túl komolyan az életet felnőttként se.

Ezt a női minőséget a citrusok felemelő, arcodra mosolyt csalogató esszenciái ébreszthetik fel benned. Kapcsolódj az édesnarancs, mandarin illatával, engedd, hogy színt, jókedvet és könnyedséget vigyen a mindennapokba! Viszont ahhoz, hogy ezt az érzést meg tudd engedni, alapvető szükséglet, hogy biztonságban érezd magad.

Ehhez kérheted a földeltséget, stabilitást és nyugalmat kölcsönző illóolajak támogatását, mint például a vetiver, ciprus, pacsuli, cédrus, majoranna, római kamilla.

Életenergia, pezsgés, intimitás, belső tűz...

A nővé érés időszaka egyben a szeretői, illetve amazoni minőségeink kiteljesedését is jelenti. Az életenergia, a pezsgés, a kreativitás és intimitás megélése ilyenkor a legaktívabb. Optimális esetben az életigenlés, szenvedély, önátadás, önazonos cselekvés jellemző.

Ezeket az energiákat az illatos virágok legtöbbje, mint afrodiziákum képes emelni, így érdemes többek között az ylang-ylang vagy a jázmin illóolaját használni.

Emellett a belső tüzet és vágyat ébreszthetik, aktiválhatják a fűszeres, melengető hatású növények, mint a fahéj, kardamom, gyömbér. A feltétel nélküli megnyílás az életnek illetve a valódi utunkba való beleállás ezzel a minőséggel kap teret.

Mély intim kapcsolódás önmagunkkal és másokkal. Őszintén, bátran.

Gondoskodás, táplálás, befogadás, teremtés...

Az anyai minőség nem csak a szó szoros értelmében értendő. A gondoskodás, táplálás, odaadás, befogadás, teremtés, majd elengedés és a tiszta, feltétel nélküli szeretet képessége minden nőben jelen van, különböző mértékben.

Ha ezen tulajdonságaink igényelnek megerősítést, érdemes a legmagasabb rezgést képviselő damaszkuszi rózsa olajával kapcsolódni. Ő az, aki megnyit, táplálja a lelki békét, szeretetből cselekvésre sarkall, enged érezni, elfogadni önmagunkat és másokat.

A tisztánlátás egyik legkiválóbb aromája a muskotályzsálya. Akár gondolati, érzelmi síkon munkálkodunk valamin, melynek életre hívásához elkél egy segítő társ, ő támaszt nyújthat a „vajúdás” során.

Gondolj csak bele, ha egy anya szeret – tehát nem fél – akkor képes bízni. Önmagában, a testében, a gyermekében, és az elengedés folyamatában. Ha e helyett szorongás és stressz uralkodik el, érdemes a csodálatos bergamott esszenciához fordulni, aki kiválóan oldja ezeket a gátló érzelmeket.

Belső hang, megérzés, intuíció...

A legbölcsebb, legtapasztaltabb női archetípus sem kortól függ. Mindannyiunkban megszólal időnként az a bizonyos belső hang. Hívhatjuk megérzésnek, intuíciónak, melyre általában nincs racionális magyarázat, mégis rendszerint jó irányba visz.

Ennek, az életeken át hordozott bölcs asszonyi megtestesítője a növények közül az orvosi zsálya. A láthatón túli megéléseink, melyek jellemzően meditáció vagy más lelki gyakorlatok során tapasztalható meg leggyakrabban. Ez a szakasz óriási jelentőséggel bír, hiszen a mai nő legnagyobb kihívása talán a teljes megnyílás, bizalom és megengedés képessége. Hinni, hogy ezeknek a sugallatoknak helye van, sőt!

A tiszta tudatosság, a belső csendes jelenlét óriási erőforrásunk. Ennek megélését a tudatosság emelését, az elme lecsendesítését szolgáló illóolajak támogathatják. Ide sorolható például a szantálfa, a levendula, a tömjén, a szent bazsalikom.

Mint látható, mindegyik bennünk élő női archetípussal fontos rendszeresen kapcsolódni, aktivizálni őket, teret adni számukra. Az egyensúly és a kiteljesedés megteremtéséhez elengedhetetlen.

Kérd bátran az olajak támogatását, ha egyes szerepeid megélése kihívással jár.

Mikó Zsófi
Természetgyógyász, holisztikus szemléletű női terapeuta és mentor,
az Indirā Botanicals megálmodója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük