Hogyan válik a jótékony növényekből értékes, tiszta illóolaj?

Mivel az aromaterápia egy lehetséges alternatív gyógyászati mód, kiemelten fontos, hogy megfelelő minőségű illóolajat válasszunk. De milyen tényezők befolyásolhatják az illóolajok minőségét? És egyáltalán hogyan lesz egy növényből illóolaj? Erre adunk választ ebben a cikkben. 

Az illóolajok – nevüket meghazudtolóan nem olajok. Meglepő, ugye?

Pedig nem tartalmaznak zsírsavakat, mint a növényi olajok. Nevüket vélhetően azért kapták, mert a növényi olajokhoz hasonlóan nem oldódnak vízben, legtöbbször „úsznak” annak tetején. A valódi illóolajok tömény koncentrátumok, ezért alkalmazásuk minden körülmények között körültekintést kíván. 

Tömény formában bőrrel ne érintkezzenek, így elkerülhetjük a bőrirritációt. Ez alól csak két kivétel van: a teafa (Melaleuca alternifolia) és az orvosi levendula (Lavandula angustifolia).

Hol halmozódnak fel az illóolajok?

Az illóolajok a növény különböző részeiben, a külső (exogén) illóolajtartókban vagy a belső (endogén) illóolajjáratokban találhatók meg. 

Illóolaj felhalmozódhat a növény bármely részében, így

 • virágban (Lavandula angustifolia – orvosi levendula)
 • levélben (Melaleuca alternifolia – teafa)
 • tűlevélben (Abies balsamica – balzsamfenyő)
 • ágban (Cistus ladaniferus ct. pinén – balzsamosszuhar)
 • termésben (Citrus limonum – citrom)
 • magban (Daucus carota – sárgarépa)
 • kéregben (kínai fahéj – Cinnamomum cassia)
 • gesztben (Cedrus atlantica – Atlasz cédrus)
 • gyantában (Commiphora mirrha molmol – mirha)
 • rizómában (Zingiber officinalis – gyömbér)
 • és akár a gyökérben (Vetiveria zizanoides) is

Gondoltad volna, hogy ilyen sok helyről lehet illóolajat kinyerni?

Hogyan nyerjük ki az illóolajokat?

Az illóolajok kinyerési módja nagyban függ az illóolajat alkotó szénhidrogének stabilitásától, az illóolajat raktározó növényi rész fajtájától, illetve az eljárás költségeitől is.

Nézzük, meg, melyek a leggyakrabban használt módozatok:

1. Sajtolás

Erről talán már hallottál, költségkímélő, hatékony eljárás. Nagyon jól alkalmazható például a citrusfélék illóolajainak kinyerésére, amit szakmai körökben esszenciának is nevezünk. 

Ezzel az eljárással kerülhet hozzád például a citrom, a mandarin, vagy a narancs illóolaj. 

Mivel a citrusok héja tartalmazza az értékes esszenciát, az eljárás során a termésről eltávolítják a héjat, majd sajtolásnak vetik alá. Ezt követi a pépesítés, végül pedig a centrifugálás. 

2. Desztillálás

Ez a legelterjedtebb módja az illóolajok kinyerésének. Lényege, hogy a vizet gőzzé alakítják, ami a desztillálandó gyógynövényen keresztül jutva magával ragadja az illóolajat alkotó molekulákat, majd a keletkező gőzt hűtéssel folyadékká alakítják. A desztillátum összetevőit elválasztják egymástól az eltérő fajsúlyuk alapján, így Illóolaj és hidrolátum keletkezik. 

3. Extrahálás

Akkor alkalmazzák, ha valamilyen oknál fogva a desztillálás nem kivitelezhető, illetve nehezen valósítható meg. 

Ehhez szükség van valamilyen szerves oldószerre (hexán, petroléter, aceton, metil-alkohol, etil-alkohol). A kivonat tartalmazhat más, az oldószerben oldódó anyagokat is (gyanta, zsír, viasz, festékanyagok) az illóolajok mellett.

4. Enfleurage (pomádé)

Érzékeny, virágszirmokból nyert illóolajoknál alkalmazzák azoknál a növényeknél, amelyek illóolajai más módon nem vonhatók ki maradéktalanul. Általában a liliom, tubarózsa, erdei ibolya, narancsvirág, jázmin, stb. illóolajának kivonására használják. 

Üveglapokat 1-2 mm vastagon bevonnak sertészsírral, erre rakják a virágszirmokat. Egy-két nap után ezeket eltávolítják, majd újabb sziromréteget raknak rá. Ezt többször megismétlik, végül a felvett illóolajat a zsírból alkohollal kivonják.

5. Szuperkritikus szén-dioxidos extrakció

Ennek aztán különleges neve van, és jól érzed, egy rendkívül modern, környezetkímélő, hatékony, ugyanakkor költséges eljárásról van szó. Nagynyomású szén-dioxiddal vonják ki a növényből az illóolajat, majd a nyomás csökkentésével távozik maradéktalanul a szén-dioxid a termékből.

Ez az az 5 eljárás, amit annak érdekében használhatunk, hogy kinyerjük számodra a legjobb illóolajokat a jótékony hatású növényekből. 

Mi minden befolyásolhatja egy illóolaj minőségét és mennyiségét?

Egy gyógynövény illóolaj-tartalma, így a hozama sem lesz sohasem azonos, mivel számos tényező befolyásolja nemcsak a minőségét, de a mennyiségét is. 

Lássuk ezeket a tényezőket: 

 1. Az első fontos tényező a környezeti hatások. A földrajzi elhelyezkedés, relatív nedvesség, napsütéses órák száma, szél, éghajlat, tengerszint feletti magasság, páratartalom, talajösszetétel, hőmérsékleti viszonyok mind-mind fontosak az illóolaj minősége szempontjából. 
 2. Még ha ugyanarról az illóolajról beszélünk is, egy egyeden belül is eltérhet az illóolaj mennyisége. Például a borsmenta (Mentha piperita)  levélszintjei között is van különbség, az idősebb levelekben több illóolaj halmozódik fel, mint a fiatalabb hajtásokban.
 3. Az egyedfejlődés is befolyásolhatja a hozamot: általánosságban elmondható, hogy virágba borulás előtt több az illóolaj! Gondoltad volna? 
 4. Egyes illóolajat adó növények esetében megfigyelték, hogy még a napszakkal is változik az illóolaj mennyisége, minősége, kémiai összetétele. Így a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) szirmait napfelkelte előtt szüretelik Bulgáriában.

Az illóolajok hozamára sem lehet illeszteni egy sémát. Mégis iránymutatásként elmondható, hogy kb. 60 kg levendulából, 120 kg kakukkfűből, 100 kg borsmentából, 100 kg borókabogyóból, 50 kg ylang-ylang virágból, 5000 kg (!) rózsasziromból nyerhető 1 kg tiszta illóolaj.

Ugye milyen elképesztő számok ezek?

Jótékony növényekből értékes illóolaj...

Ahogy látod, számtalan tényező befolyásolja annak az illóolajnak a minőségét, amit a növényekből kinyerünk. Szerettük volna, ha átlátod, milyen folyamaton mennek keresztül a növények egészen addig, amíg értékes illóolaj válik belőlük, így ezentúl te is az üvegcse mögé látsz majd.

Azok az illóolajok, amiket eljuttatunk hozzád, azért olyan minőségiek, azért orvosi tisztaságúak, mert kiemelt figyelmet fordítunk ezekre a folyamatokra. Beavattunk ebbe, mert nincs titkolni valónk. Aktuálisan elérhető illóolajainkat megtalálod webáruházunkban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük