Mire figyeljünk illóolaj vásárlásakor

Valódi növényi kivonattal állunk-e szemben?

Sajnos sok esetben a drogériákban és az interneten, piacon kapható illóolajok keverékek, hígított növényi származékok. Legtöbb esetben az értékes illóolajat szintetikus anyaggal vagy silányabb szüretelésből származó növényi kivonattal keverik. Ez önmagában nem probléma, ha az illóolajat – mi csak aromaolajnak hívjuk – kizárólag illatosításra használják. Ezen olajok ára 650-1100,- Ft/10ml között mozog.

Mikor érdemes magas minőségű, terápiás hatású, 100% tisztaságú illóolajat vásárolni?

A drágább és magas minőségű illóolajokat akkor érdemes szakembertől megvásárolni, ha azt a megváltozott egészségi állapot helyrealítására, védelmére, egészségmegőrzésre használjuk. Ha az illóolaj bármely formában érintkezik a bőrrel, inhalálunk, fürdővízbe rakjuk, pakolás, borogatás alkalmával használjuk.

A kereskedelmi forgalomban kapható illóolajok közül nehéz kiválasztani a természetes eredetűt, a valóban jó minőségűt. Az árak terén akár három-négyszeres eltérés is tapasztalható a különböző cégek azonos nevű, de egyáltalán nem biztos, hogy azonos minőségű (töménységű, tisztaságú) illóolajai között. A szigorúbb minősítésnek megfelelő termékeknél a különbség nyilvánvalóan az árban is érvényesül, bár önmagában az ár még nem jelent garanciát a jó minőségre. 

Tényleg nincs két ugyanolyan illóolaj?

Ha szigorúan vesszük, akkor ugyanúgy nincs két egyforma illóolaj egy fajtán belül, mint ahogy a bor sem minden évben ugyanolyan. A fontosabb hatóanyagok meglétét ugyanis alapvetően meghatározza a talaj, a napsütéses órák száma, a betakarítás, a feldolgozás, a tárolás ideje és módja.

Biztos akarok abban lenni, hogy értékes és tiszta illóolajat vásároljak, mit tegyek?

Sajnos a hamisítás, a félrevezetés ezen a területen is elterjedt, aki jó minőségű, nemcsak illatosításra való illóolajat szeretne, az olvassa el a termékinformációs dokumentumot és ott vásároljon, ahol kérésre minősítő bizonylatot is be tudnak mutatni.

Ahol nincs olyan személy, aki a szakszerű felhasználásról nem tud tájékoztatást adni az önmagában legyen gyanús.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük