Illóolajok szájon át történő használata – válaszok a tudomány világából

Az illóolajok drogok. Ez előszörre furcsán hangzik, de igaz. A drog ugyanis nem más, mint a gyógynövény azon része, ahol a hatóanyag van, ami gyógyhatással rendelkezik. Tehát használhatjuk egy növény gyökerét (pl.: macskagyökér), föld feletti részét (pl.: orbáncfű) vagy illóolaját is. Éppen ezért nem meglepő, hogy az illóolajokat belsőlegesen használjuk.

A növényi gyógyszerekkel, gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítőkkel szemben az illóolajok belső használata viszont nem teljesen egyértelmű.

Valószínűleg ebbe belejátszik, hogy nem sűrűn illatozik macskagyökér a nappalinkban, és nem kenjük be magunkat csalánlevélpasztával. Ezeknek a növényeknek ‘csak’ terápiás használata elterjedt. Az illóolajokat viszont a relaxáció érdekében csepegtethetjünk diffúzorunkba is, és kapszula formájában is bevehetjük őket, például gyomor-bélrendszeri problémák esetén. 

Kozmetikum, étrend-kiegészítő, gyógyszer...

Azt viszont fontos kiemelni, hogy az illóolajok nem aszerint kerülnek kapszulába, vagy párologtatóba, hogy milyen a minőségük.

Minden bizonnyal találhatunk olyan illóolajat a boltokban, ami nem belsőleges használatra szánt, mivel kozmetikum, mégis lehet, hogy ez az illóolaj ‘tisztább’/jobb minőségű mint egy kapszulázott illóolaj, amit étrend-kiegészítőként forgalmaznak. De nem csak ez a két kategória létezik. Magyarországon növényi gyógyszerként is találkozhatunk illóolajokkal. Ez esetben a minőségük ellenőrzött, és valóban az kerül a kapszulába, mint ami a dobozon van, míg étrend-kiegészítők esetén ez nem garantálható, mivel ezek a készítmények csak bejelentés kötelesek, éppen ezért nem mennek keresztül az engedélyeztetés kalandos útján.

Tehát összefoglalva és általánosságban: illóolajokkal kozmetikumként, étrend-kiegészítőként és gyógyszerként is találkozhatunk.

Akár otthon is használhatom belsőleg?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy vízhez vagy más folyadékhoz adva, esetleg kockacukron, vagy egyszerűen cseppek formájában közvetlenül, belsőleg alkalmazhatják-e a megvásárolt illóolajat.

Az IFPA (Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetsége) nem támogatja az illóolajok belsőleges használatát, mivel úgy véli, hogy az illóolajok lenyelése potenciális biztonsági kockázatokat rejt magában, különösen a száj, a gyomor és az általános gyomorirritáció tekintetében.

A lenyelés növeli a gyógyszerkölcsönhatások és a túladagolás kockázatát is, mivel az illóolaj sokkal nagyobb mennyiségben szívódik fel a szervezetben, mint a külső úton történő alkalmazás esetén. 

Koncentráció, dózis, gyakoriság...

Valóban, az illóolajok vagy összetevőik beadásának fő kockázata a gyomor-bél traktus nyálkahártya irritációja és gyulladása. Az illóolajok koncentrációja fontos meghatározó tényező, akárcsak a dózis és a gyakoriság. Ezért az ismételt bevétel növeli az irritáció kockázatát. De nem minden illóolaj ugyanolyan mértékben váltja ki ezt a hatást, mivel összetételük különböző. Például borsmenta illóolajjal az ilyen reakciók ritkák, ezzel szemben a fahéj illóolaj kapcsolatban sokkal gyakoribb. Általában a fahéjaldehidben, eugenolban, karvakrolban vagy timolban gazdag illóolajok váltják ki a legsúlyosabb nyálkahártya irritációt.

Érdekesség, hogy egyes illóolajok védő hatásúak is lehetnek, pl.: a kardamon illóolaj gátolta a gyomorirritációt állatkísérletekben, valószínűleg az antioxidáns 1,8-cineol tartalmának köszönhetően. Mivel laikusként nem tudhatjuk, hogy melyik illóolaj milyen hatást fog kiváltani, ezért érdemes bélben oldódó kapszulaként beszerezni a kívánt illóolajat.

Igaz mérgezések is előfordultak illóolajok bevételénél, de gyakorlatilag minden súlyos mérgezés hígítatlan illóolaj terápiás dózisnál nagyobb, szájon át történő bevételének következménye volt.

Az illóolaj-mérgezések többsége véletlenszerűen, gyerekeknél fordul elő. Az Egyesült Államokban az esetek 75%-a 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél történt. A tünetek között szerepelhetnek a görcsök, hányás és szapora légzés, de ezek a lenyelt illóolajtól függően változhatnak. A leggyakrabban toxicitást okozó illóolajok között szerepel a kámfor, a metil-szalicilát, a szegfűszeg, a fahéj és az eukaliptusz illóolaja.

Illóolaj mint csodaszer?

Az illóolajok megfelelően alkalmazva sok terápiás hatással rendelkeznek, de mindenre ők sem jelentenek megoldást. Néhány kiemelt területe a belsőleges illóolajhasználatnak a gyomor-bélrendszeri problémák (pl.: borsmenta, kömény, oregano, rozmaring), feszültség (pl.: levendula), köptető (pl.: kakukkfű). Gyomor-bélrendszeri problémák esetén széleskörűen alkalmazhatóak, mint epehajtó, szélhajtó, sőt irritábilis bél szindrómában is sikerrel tesztelték. Az illóolajok antibiotikus hatása miatt SIBO-ban (kontaminált vékonybél szindróma) is ígéretes a használatuk. Érdekesség, hogy a citrus illóolajok a káros baktériumokra antibiotikus hatást fejtenek ki, míg a jótékony baktériumokat kímélik. 

Viszont illóolajok mindennapos belsőleges alkalmazása nem célszerű, mert a bennük található komponensek (pl.: pulegon, mentofurán a borsmenta esetében) nagy dózisban, hosszan tartó alkalmazás esetén májkárosítóak lehetnek.

A fent említett problémáknak a kezelése a legtöbb esetben nem igényel mindennapi használatot, ha pedig egy problémánk hosszú ideig fennáll, érdemes kivizsgálni, hogy mi állhat a háttérben.

Ha pedig belsőleges illóolaj-használat mellett döntünk, ne mi adagoljuk magunknak az üvegből, hanem bélben-oldódó kapszula formájában alkalmazzuk. Ha növényi-gyógyszer formájában nem elérhető, akkor pedig egy megbízható étrend-kiegészítő gyártót válasszunk.

dr. Roza Orsolya
gyógyszerész, gyógynövényhatóanyag-szakértő

2 thoughts on “Illóolajok szájon át történő használata – válaszok a tudomány világából

 1. Gàli Jànos says:

  Tisztelt Dr Róza Orsolya!
  Nagyon hasznosnak találtam amit leírt!
  Viszont érdeklődni szeretnék hogy ha 100% os gyógynövény kivonatok beszélünk! Akkor miért nem lehet belsőleg használni? Amikor tea formájában használjuk!25 éve használok gyógynövényeket! És nagyon jó hatással bírnak! Pont azért is kerestem meg önoket hogy így jobb hatást reméltem! Más cégek miért írják a 100% kivonatok hogy használható? Nyilván nem mindegyik! Köszönöm! Tisztelettel Gàli Jànos!

  • HerbaTherapy says:

   Kedves János! Különbséget kell tennünk illóolaj (alapvetően egy zárt rendszerben történt eljárás – vízgőzdesztilláció eredménye), és az illóolajat tartalmazó gyógynövény között. Mivel az illóolajok koncentrált termékek (pl. egy csepp borsmenta illóolaj 28 csésze borsmenta tea hatóanyagát tartalmazza), és a fentebb írt válaszaink alapján Magyarországon (és az Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetségének állásfoglalása alapján) nem javasoljuk az illóolajok per os, azaz szájon át történő alkalmazását. Mivel idehaza a legtöbb forgalmazó nem táplálékkiegészítő formában engedélyezteti a termékeit, így nem alkalmazható szájon keresztül. Teljesen más kérdés a fitoterápiában is alkalmazott teák kérdése, hiszen ott elenyésző százalékban oldódik ki a növényben található illóolaj, vagy adott esetben a szárítás során elillan egy bizonyos százaléka az illóolajzárványokból. Amennyiben további kérdése lenne, kérem küldje el nekünk az info@herbatherapy.hu email címre. Üdvözlettel, HT csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük