Stresszcsökkentés természetesen – aromaterápiás gyakorlatok I. rész

A stressz (a latin strictus = szoros szóból származik, igénybevételt jelent) évezredek óta jelen van az emberiség mindennapjaiban, a szervezetünk fontos védekező mechanizmusa, ami segítette túlélésünk.

A stressz nem arra lett „kitalálva”, hogy huzamosabb ideig ebben az állapotban tartózkodjunk, sokkal inkább a menekülést szolgálta. Sajnos az elmúlt évtizedekben mértéke kórosan megnőtt és sok betegség kialakulásához, fenntartásához hozzájárul, ezért a modernkori társadalom kénytelen szembenézni vele és foglalkozni kezelésével. Különösen sokat hallani azonban a stresszről a Covid-19 világjárvány kitörése óta, amely olyan megpróbáltatások elé állította az emberiséget, amelyre már talán nagyszüleink generációja óta nem volt példa. Az életünk egyik napról a másikra változott meg, amelyet tiltások, külső kényszerítő erők, korlátozások és sok esetben a konstans félelem, bizonytalanság övezett, amelyre a 21. század európai embere nem volt felkészülve.

A tudomány majd száz éve tényként kezeli, hogy a hosszantartó, állandósult stressz, negatív érzelmi állapot közvetlen kihatással van mind a fizikális, mind a mentális egészségünkre. Amennyiben a stresszet okozó faktorok – és így a stressz állapota – hosszú időn át fennáll, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos pszichés zavarok, de felléphet depresszió, és előfordulhatnak különféle szív- és érrendszeri, emésztő- és immunrendszeri panaszok.

A mentális egészségünk védelme, megőrzése legalább annyira fontos, és értékes kincs, mint a test, azaz a fizikai egészségünk megóvása: a kettő egyensúlyának a felbomlása hosszútávú következményekkel járhat.

„Csak egy kis nyugalomra vágyom…”

Mely illóolajokra van szükségünk, ha a célunk a relaxáció elősegítése, az idegrendszer nyugalmi pályára állítása?

Hogyan alkalmazható?

 • Készíthetünk aromafürdőt vagy aromazuhanyhoz a fürdőkesztyűre is csepegtethetünk (5-6 csepp).
 • Testápolóhoz hozzáadhatjuk az elkészített keveréket.
 • Bőrradírhoz hozzáadhatjuk, és a testünket ennek segítségével ápolhatjuk.
 • Masszázsolajhoz hozzáadva.
 • Párologtathatjuk diffúzorban.
 • Lábfürdő (2-3 csepp).

Recept párologtatóba – relaxáló hatás

 • 8 csepp muskotályzsálya
 • 4 csepp citrom
 • 2 csepp levendula

A fenti keveréket használhatjuk aromafürdőhöz is (sóban, tejszínben, mézben elkeverve az illóolajokat), illetve a felezett cseppszámot hozzáadhatjuk a fürdőkesztyűnkhöz is.

„Nincs kedvem semmihez…”

Amennyiben a stressz miatt alulmotiváltak, kimerültek vagyunk, és megfogalmazódik bennünk a „töltőre kell kerülnöm” érzés, ebben az esetben a szervezetünknek inkább egy energia löketre van szüksége, amely segítség lehet a fenti érzések leküzdésében. Ez azért is fontos, mert így elkerülhető, hogy beszippantson minket az a negatív érzelmi spirál, amibe belekerültünk, és további szellemi és fizikai leromláshoz vezethet.

Mely illóolajok jöhetnek szóba, ha frissítő, új energiára, energialöketre, természet adta motivációra van szükségünk? Jöjjenek tehát a stimuláló hatóanyaggal felvértezett, instant energia bombák – néhány cseppbe zárva!

Az általános alkalmazásra vonatkozó részek megegyeznek a fenti alkalmazási módokkal. Leghatékonyabb a masszázs és az inhaláció, azaz párologtatás.

Recept párologtatóba – „energiabomba” hatás

 • 6 csepp bergamott
 • 5 csepp geránium
 • 3 csepp gyömbér
 • 1 csepp borsmenta

Fenti illóolajkeverék mennyiséget használhatjuk egy teljes testes masszázshoz is (kb. 15 csepp), illetve készíthetünk belőle az ismert módon aromafürdőt is – egy nehéz nap estéjén.

Az aromaterápiában fellelhető illóolajok, aromavizek nagyon sokat tudnak tenni a mentális és lelki „védelem” elérésében, léteznek ezen felül is még technikák, amelyek hozzájárulhatnak a stresszorok okozta hatások csökkentésében.

Számos relaxációs és légzés technika létezik (pl. hasi légzés), amely rendszeres, napi gyakorlással csökkentheti a vérnyomást és a pulzusszámot. A havi rendszerességű aromaterápiás masszázs nemcsak testnek, de léleknek is ajándék: ne habozzunk hát élni vele!

Rendszeres és megfelelően kivitelezett testmozgással, sporttal a munka során felgyülemlett stressz is hatékonyan kicsatornázható.

Vigyázz, őrizz a tested – szellemed – lelked egészségére!

Amennyiben érdekelnek a tudományosan izgalmas aromaterápiás kérdések, csatlakozz zárt csoportunkhoz vagy iratkozz fel hírlevelünkre

Forrás: 
 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25028591/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26454213/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33564342/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23015543/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30802641/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35900613/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8554138/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12409148/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19370942/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31582666/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32888828/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29326032/
 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29458940/
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31780012/
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7132346/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332383/
 18. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016503271933160X
 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19258850/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük