Stresszcsökkentés illóolajokkal – a tudomány tükrében – II. rész

A stressz mellékhatásainak pl.: szorongás, álmatlanság, depresszió enyhítése az aromaterápia mélyebben vizsgált területei közé tartozik. A stressz esetén alkalmazható illóolajok hatásának hátterében valószínűleg a központi idegrendszer hírvivőinek (pl.: szerotonin, GABA, glutamát, dopaminrendszer) modulálása is részt vesz, de embereken végzett vizsgálatok során megfigyelték a stresszhormonszint csökkentését a rózsa-, rozmaring-, és citrom illóolaj esetén, illetve a melatoninszintet (alváshormon) megemelte a levendula illóolaj. Több illóolaj, illetve illóolaj komponens esetében pedig vérnyomáscsökkentő hatást is dokumentáltak.

A szorongásoldó illóolajok általában gazdagok terpenoid alkoholokban, mint a linalool, geraniol és citronellol, valamint a monoterpén limonén.

Levendula

Stressz esetén a legtöbbet vizsgált és legjobban látámasztott illóolaj a levendula: Egy 2020-as meta-analízis 31 jó minőségű klinikai vizsgálat eredményeinek összesítése alapján a levendulának volt a legjobb hatása a szorongásra (hatásosságát mind szájon át, mind inhalálva számos vizsgálat alátámasztja). Továbbá a szorongás okától függetlenül, inhalálás vagy masszázs útján is hatásosnak bizonyult az aromaterápia. Ami érdekes, hogy a rövid (≤20 perc / alkalom) aromaterápia jobb hatást mutatott, mint a 20 percnél hosszabb.

A hatásáért a linalool és linalil-acetát felelős, a linaloolt önmagában is vizsgáltak, és emberekben, mesterségesen alakított stresszben szorongáscsökkentőként hatott.  Egerekben a linalool oldotta a szorongást, fokozta a szociális interakciót, csökkentette az agresszív viselkedést és a vérnyomást. Antidepresszáns szerű hatását szintén egérvizsgálatokban tapasztalták.

Komponensei az agyban közvetlenül fejtik ki a hatásukat. 15 perc inhalálás után az illóolaj előbb említett két legfontosabb komponensének a koncentrációja a vérből és az agyszövetből is kimutatható. Hasonló eredményeket hozott az a vizsgálat is, amelyben bőrön alkalmazott illóolaj komponenseinek vérkoncentrációját tanulmányozták.

A linalool magas koncentrációban megtalálható a Ho fa (Cinnamomum camphora), majoránna (Origanum majorana), muskotályzsálya (Salvia sclarea) vagy a neroli (Citrus x aurantium) illóolajaiban is – kemotípustól függően -.

Citrusfélék

Ha pedig már említettük a nerolit, akkor érdemes kitérni a citrusfélékre is. A bennük található limonénról kimutatták szorongásoldó hatását embereken, állatkísérletekben pedig antidepresszánsként viselkedett, amely hátterében idegi gyulladást csökkentő hatása állhat. A depresszió ugyanis központi idegrendszeri gyulladással is jár. A citrusfélék közül több illóolajjal is végeztek klinikai vizsgálatotokat, ahol dokumentálták a stresszoldó hatást: édesnarancs, grapefruit, citrom, bergamott, keserűnarancs. A neroliban és bergamottban pedig megtalálható a levendula hatását adó linalool és linalil-acetát is.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Nem mindegy, hogy milyen típusú stresszt szeretnénk oldani. Például vizsgák esetén érdemesebb lehet rozmaring illóolajat alkalmazni, mivel amikor a vizsga-stresszcsökkentő hatást nézték, akkor mind a levendula mind a rozmaring hatásos volt, viszont a levendulánál a fókusz és koncentrálóképesség is csökkent, ellentétben a rozmaringgal, ahol ezt éppen segítette.

Ráadásul főkomponenséről, az 1,8-cineolról klinikai vizsgálatok is rendelkezésre állnak. 62 betegen mérték az 1,8 cineol és az előbb említett limonén hatását, és mind a kettő sikeresen csökkentette a műtét előtti szorongást. Az eukaliptusz is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az összetevőt, ezért érdemes lehet ezt az illóolajat is kipróbálni.

Tömjén (Boswellia sp)

A Boswellia fajok alfa-pinén tartalmuk miatt tökéletes kiegészítői a stressz elleni illóolajtárunknak. Állatkísérletekben jelentősen csökkentette a szorongást az alfa-pinén inhalálása és idegvédő hatást is kifejtett. A kifejezetten tömjén fajokra jellemző incenzol és incenzol-acetát pedig csökkentette a depressziót állatkísérletekben, stresszhormon csökkentő hatást is dokumentáltak. Emelett limonént is tartalmaz, amit a citrusfélék esetén már említettünk.

BIO Tömjén hidrolátum - virágvíz

Rózsaolaj (Rosa x damascena)

A rózsaolajat több klinikai vizsgálatban is tesztelték. A rózsaolaj a placebóhoz képest jelentősen csökkentette a vérnyomást, a rózsaolajos csoport tagjai nyugodtabbnak, és kevésbé ébernek értékelték magukat, mint a kontrollcsoport résztvevői. Egy másik vizsgálatban a szorongáscsökkenés mellet alvásminőséget javító hatását is leírták. Ezek az eredmények megerősítik a rózsaolaj aromaterápiás alkalmazását depresszió és a stressz esetén.

Amikor vizsgálták, hogy melyik összetevő állhat a hatásának a hátterében, 9 komponensét tesztelték, és két vegyület mutatkozott aktívnak, a citronellol és a 2-fenetil alkohol. Geraniolban is gazdag, amely komponensről pedig antidepresszáns hatást írtak le állatkísérletek során.

Geránium (Pelargonium graveolens)

Ha pedig citronellol, akkor érdemes kitérni a gerániumra, amit vizsgálták műtét előtti szorongás esetén és jelentősen alacsonyabb átlagos szorongásos pontszámot értek el az aromaterápiás csoportban a kontrollcsoporthoz képest. Ez az illóolaj gazdag citronellolban és linaloolban is.

Pálmarózsa (Cymbopogon martinii)

A pálmarózsa illóolaj kifejezetten gazdag a rózsaolajnál említett geraniolban, amely antidepresszánsként viselkedett állatkísérletekben. Emellett idegvédő hatásáról is beszámoltak.

További illóolajok, amelyekről van pozitív klinikai vizsgálat szorongás esetén: ylang ylang, muskotályzsálya (ezeknek a levendulához hasonlóan a linalool a fő komponense), majorána, zsálya (ez a memóriára is jó hatással van).

Összefoglalva, ha egy stresszkezelő illóolajkeveréket szeretnénk otthon összeállítani, akkor érdemes a legtöbbet vizsgált és legjobban alátámasztott levendulát beletenni, plusz valamelyik citrus fajt. Bizonyítottság tekintetében a citrusfajok közül a bergamott, édesnarancs és keserűnarancs azok, amelyekkel kapcsolatban sok klinikai vizsgálat áll rendelkezésre. Az alfa-pinént is érdemes hozzáadni a keverékhez, amely a rozmaring mellett a Boswellia fajokban is van nagyobb mennyiségben, tehát ha ilyen illóolaj is kerül bele, akkor a linalool, linalil-acetát és limonén mellett az alfa-pinén is hatása is megjelenik.

Amennyiben érdekelnek a tudományosan izgalmas aromaterápiás kérdések, csatlakozz zárt csoportunkhoz vagy iratkozz fel hírlevelünkre

Forrás: 
 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25028591/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26454213/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33564342/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23015543/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30802641/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35900613/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8554138/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12409148/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19370942/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31582666/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32888828/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29326032/
 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29458940/
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31780012/
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7132346/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332383/
 18. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016503271933160X
 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19258850/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük