Növényi olajok a bőrápolásban: Természetes segítség száraz bőrre

A növényi olajokat gyakran „bázisolajnak” vagy „hordozóolajnak” is nevezik az aromaterápiában. A hordozóolaj egy olyan növényi olaj, mely szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú.

Hogyan kerül a növényi olaj az üvegbe?

Az olaj többféleképpen nyerhető ki a növény magjából, héjából vagy egyéb részekből. A legjobb minőségű növényi olajat hidegen sajtolással préselik ki az aprított magvakból, héjakból vagy növényi részekből, a nagy nyomáson kívül semmilyen más behatás, vegyszeres kivonás, adalékanyag vagy mesterséges összetevő nem érintkezik a növényi résszel. A hidegen sajtolt olajok őrzik meg a legtöbb értékes összetevőt, ásványi anyagot, zsírban oldódó vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, a hevítés sajnos ezeket az összetevőket roncsolja.

Ismeretes még a melegen sajtolás, finomítás, egyéb kémiai kivonás, ezekkel mi nem foglalkozunk, mert silány minőségű olajok a végtermékek, éppen ezért palettánkon nincs helye.

A növényi olajokat elsősorban illóolajok, CO2 kivonatok hígítására használjuk, mielőtt azokat bőrön alkalmaznánk, annak érdekében, hogy elkerüljük a bőrirritációt.  A koncentrált aromás anyagok, mint az illóolajok is hígítatlan használata súlyos irritációt, túlérzékenységet, bőrpírt, vagy egyéb reakciókat okozhat, ezért az illóolajok hígítási szabályainak ismerete fontos biztonsági gyakorlat az illóolajok bőrön való használata során.

A hordozó olajok teszik alkalmassá arra az illóolajokat, hogy a bőrön biztonságosan  alkalmazzuk őket. A terápiás minőségű illóolajok önmagukban nagyon koncentrált vegyületek  és bőrirritációt okozhatnak, ha közvetlenül alkalmaznánk a bőrünkön.  Ezen felül a jó minőségű és hidegen sajtolt, finomítatlan növényi olajok segítenek a bőr táplálásában és hidratálásában is. A növényi olajok önmagunkban (pl. testápolásra, esti hidratáló krémek gazdagítására) illóolaj nélkül is használhatóak.

Nem minden olajat tartunk megfelelő bázisolajnak, kerüld az állati eredetű olajokat, mint például az emuolaj vagy a kőolajtermelés melléktermékét, a vazelint és egyéb kőolajszármazékot.

A palettánkon megtalálható növényi olajok nem feltétlenül a szappankészítés alapanyagai, mert erre a célra nagyon drágák. Bár a HerbaTherapy szappanjai is ezekből az olajokból készülnek, így sokkal táplálóbb, habzóbb, ápolóbb szappant kapunk, ami rögtön vissza is zsírozza a bőrt, ezért mind a minősége, mind az ára összehasonlíthatatlan a drogériás szappanokéval.

2 800 Ft5 290 Ft
Elfogyott
1 990 Ft

Hogyan támogatják a bőrt a növényi olajok?

A növényi olajok segítik a bőr tónusának javítását, elősegítik a bőrsejtek megfelelő működését. Természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal erősítik a bőr barrier rétegét, mely megakadályozza a víz bőrön keresztül történő elpárolgását, így bőrünk hidratált, feszes marad. Az esszenciális zsírsavak, mint az Omega-9, Omega-6, Omega-3 segítik a bőr egészséges állapotának fenntartását.

Illóolajok vs. hordozóolajok

Az illóolajok illékony vegyületek, szabad levegőn idővel elpárolognak, míg a növényi olajok nem párolognak el. Az illóolajok alkalmasak arra, hogy diffúzorban, elektromos párologtatókban használjuk őket, míg a növényi olajok diffúzorban való használatra alkalmatlanok, elsődlegesen a bőrápolás termékei. Az illóolajok nem avasodnak meg, míg a növényi olajok idővel oxidálódnak, avassá válnak.

A hordozó olajok jellemzői

A bázisolajok lehetnek teljesen átlátszóak és szagtalanok, mint frakcionált kókuszolaj, de akár aranysárga, marcipánillatúak, mint a pl. a sárgabarackmagolaj, de az is előfordulhat, hogy haragoszöldek, mint az avokádóolaj és az olívaolaj. Egy azonban biztos: a növényi olaj az illóolaj terápiás tulajdonságait nem befolyásolja. Sőt! Ideális esetben támogatja annak hatását.

Hogyan végezzük a bőrpróbát?

Amennyiben új növényi olajat vezetnél be, először mindenképp alkalmazz bőrpróbát, főleg akkor, ha a diófélékre allergiás vagy.

Vidd fel a növényi olajat a csuklód belső felére vagy a füled tövébe és ellenőrizd a területet 12 óra elteltével. Amennyiben nem tapasztalsz bőrpírt, viszketést, a növényi olajat biztonsággal használhatod. Ha irritáció lép fel, alaposan távolítsd el (pl. egy arclemosó tej segítségével), és kerüld a későbbi használatot.

Fontos figyelmeztetés: amennyiben a diófélékre vagy allergiás, akkor a bőrpróbát mindenképpen végezd el édesmandula, argánfaolaj és sárgabarackmagolaj esetén.

Mit kell átgondolnod a hordozó olaj kiválasztásánál?

1. Mire fogod használni

Egyes hordozóolajoknak van alap illata, mint a sárgabarackmagolajnak, mandulaolajnak, ami megváltoztathatja az illóolaj aromáját. Némelyik olajnak igen erős a színe, amennyiben ez fontos a végtermék esztétikájánál, akkor ezzel is számolj.

2. Felszívódás

Vannak olyan növényi olajok, amik könnyebben és mélyebben felszívódnak, vannak, amik viaszos réteget képeznek a bőrön védve azt, mint például a jojobaolaj. A legkönnyebben felszívódó növényi olajok közé tartozik a szezámolaj, a kókuszolaj, mandulaolaj és a napraforgómag olaj. A könnyen vagy nehezebben való felszívódás függ bőrtípustól is és részben szubjektív lehet a megítélése.

3. Bőrtípus

Bizonyos növényi olajok inkább az érett bőr ápolására alkalmasak. Ilyen az argánfaolaj, de a mandulaolaj kifejezetten jó az érzékeny bababőr ápolására, az avokádóolaj pedig minden bőrtípusnál alkalmazható. Szóval a növényi olaj kiválasztásánál a bőrtípust is vedd figyelembe, mert egyes olajok komedó képzőek, azaz fokozzák a pattanások kialakulásának esélyét.

4. Eltarthatóság

Egyes hordozóolajok hosszabb ideig tárolhatóak, míg mások szavatossági ideje 6-9 hónap, így érdemes átgondolni mit készítesz és mennyi időn belül fogod felhasználni. Vannak, akik a növényi olajokat hűtőszekrényben tárolják, ekkor az olaj zavarossá, márványossá válhat, ami nem probléma, azonban használat előtt időre van szükségük, hogy visszaálljanak szobahőmérsékletűre.

5. Hol szerezd be

Csak olyan forgalmazónál érdemes magas minőségű növényi olajat vásárolni, akik részletes tájékoztatást tudnak adni a kinyerés módjáról. Elsődlegesen hidegen sajtolt, tiszta, adalék- és tartósítószermentes olajokat javaslunk. A hidegen sajtolt, finomítatlan olajok ára akár kétszer, háromszor is drágább lehet. Mindig ellenőrizd a lejáratot, ne vásárolj olyan növényi olajat, ahol a szavatossági idő kevesebb, mint két hónap.

Növényi olajok tárolása

A bázisolajok élettartamának ez a kulcsa, ugyanis nagyon sérülékenyek. A hordozóolajokat és az abból készült termékeket mindig hűvös, sötét helyen tárold. Közvetlen napfénynek semmiképpen ne tedd ki. Amennyiben a termék 5%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaz illóolajat, sötét üvegben tárold.

Az illóolajok hígításán kívül a növényi olajok természetes testápolók, masszázsolajok, testolajok, ajakbalzsamok, fürdőolajok alapanyaga.

Szívből kívánjuk, hogy kísérletezz, és találd meg a bőrödnek áldásos bázisolajat!

Kérdésed van? Nem vagy biztos a választásban?

Keress minket üzenetben, készséggel segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük