Biztonságos illóolaj használat a gyermekszobában – II. rész

Csecsemő, kisgyermek, gyermek – eltérő életfázisok, eltérő aromaterápiás szabályok és ellenjavallatok a gyermekek esetében is. Ami Anyának jó barátja lehet egy megfázásos állapotban, az könnyen lehet, hogy kisbabánknak légzési nehézséget, esetleg görcsöket is okozhat. (Pl. Eucalyptus globulus, Mentha x piperita)

Mindenképpen tájékozódjunk!

Ha megfelelően, körültekintően szeretnénk a legféltettebb kincseink esetében is eljárni, legyen szó immunerősítésről, légzéskönnyítésről vagy kedélyállapot javításról, mindig megfelelő szakértelemmel rendelkező szakembertől kérjünk tanácsot, vagy tájékozódjunk biztonságos forrásból. 

A múlt havi blog bejegyzésünkben bemutattuk a biztonságos illóolaj használat alapjait, azaz hogy miért fontos a terápiás minőségű illóolaj, milyen hígítási arányokat alkalmazzunk és miért elengedhetetlen, hogy ismerjük, tudjuk az illóolaj ellenjavallatait. Most végigvesszük az egyes életszakaszokat és tippeket, tanácsokat adunk, hogy a gyermekünk szobájában alkalmazott aromaterápia nemcsak biztonságos, de egy örömmel és boldogsággal teli szeánsz is legyen egyben.

Adagolás

1 ek. 

növényi olaj

2 ek.

növényi olaj

3 ek.

növényi olaj

5 ek.

növényi olaj

0,5% 1 csepp 2 csepp 3 csepp 5 csepp
1% 2 csepp 4 csepp 6 csepp 10 csepp
2% 4 csepp 8 csepp 12 csepp 20 csepp
3% 6 csepp 12 csepp 18 csepp 30 csepp

Csecsemőkori javaslatok (0-1 év)

Csecsemőkorban az újszülöttek szaglása rendkívül kifinomult, hiszen ez az életben tartásukat is szolgálja. Éppen ezért az erős, markáns illóolajok használata kerülendő ebben az életkorban.

Aromaterápia szempontból a legideálisabb a virágvizek illetve a diffúzorban párologtatott illóolaj használata. Kerüljük azonban a diffúzorban használt illóolajok magas koncentrációját! 15-20m2-es légtérbe 3-4 cseppnél több illóolaj ne kerüljön. Viszont a babák fürdővizéhez adagolt virágvíz (pl. 1-2 kanál kakukkfű virágvíz) megfázásos időszakban például remek segítsége lehet a náthás babáknak.

Mivel a fejlődésben lévő babák és kisgyermekek agya nagyon érzékenyen reagál a különféle ingerekre, így az illóolajokra is – a túlzott illóolaj használat kontra produktív lehet: ami egy felnőttnél koncentrációt serkent, az egy kisbabánál akár az érzékeny idegsejtekben rövidzárlatot is okozhat. Így keverék készítésekor mindig tartsuk be a hígítási alapelveket (max 0,5-1%-os hígítás: 1 kanál növényi olajban 1-2 csepp illóolaj).

Szintén fontos alapelv, hogy légzéskönnyítésre ne alkalmazzunk babáknál az orruk környékén, és a mellkason illóolajokat, mert a felnőtteknél mélyebben lélegzik be azokat, és náluk légzési nehézség léphet fel. Helyesen járunk el azonban, ha ilyen estben inkább a hátukra, vagy talpukra juttatjuk a kívánt keveréket.

Vannak olyan illóolajok viszont, olyan kincsei a természetnek, amelyek ebben a korban is biztonsággal alkalmazhatóak: mandarin, citrom, édesnarancsrómai kamilla, teafa (3 hónapos kortól), orvosi levendula, geránium, vietnámi eukaliptusz, kubeba, pálmarózsa.

Nyűgös, nehezen elalvó kisbabák számára különösen hatékony lehet a mandarin – orvosi levendula csodás szinergiája: lazító, vegetatív idegrendszert nyugtató illóolajok, amelyek megkönnyítik az elalvást. Tegyünk 2-2 cseppet az illóolajakból a diffúzorba lefekvés előtt fél-egy órával. Nemcsak a babákra lesz nyugtató hatással. ☺

Tovább fokozhatjuk a hatást, ha a fürdéshez is hozzákapcsolhatjuk az aromaterápiát: tegyünk a fürdővízhez egy kanál levendula aromavizet.

Kisgyermekkori javaslatok (1-3 évig)

Ahogy növekszik a gyermekünk, úgy nő a felhasználható illóolajok tárháza. Az idegrendszerük is fejlettebb már, így az illatokra is másképp, kevésbé érzékenyen reagálnak.

Gyermekünk ezen időszakban kerül először kapcsolatba a közösség fogalmával, így ősztől-tavaszig a légúti betegségek elleni harcról szól sok kisgyermekes család élete. Ilyenkor is nagyon sokat tehetünk a gyermekünk (és családunk) egészségéért az aromaterápia segítségével: használjuk a diffúzort szinte éjjel-nappal, de korántsem mindegy, hogy mi kerül bele. 

Kerüljük a kámfor (pl. kámfor, rozmaring) és mentol tartalmú (Mentha nemzetség minden faja: fodormenta borsmenta) illóolajokat. Ugyancsak nem javallott a keton (tujon, borneon, fenchon – nyugati tuja, orvosi zsálya) és fenoltartalmú (pl. fahéj, szegfűszeg) illóolajok használata 30 hónapnál fiatalabb kisgyermek számára. 

Ebben a korban is fontos említést tenni, hogy ne alkalmazzuk hígítatlanul az illóolajokat, mindig jó minőségű, növényi bázisolajba keverjük azokat (jojobaolaj, sárgabarackmag olaj, bio olivaolaj).

A legtöbb illóolaj 6 éves kor felett ellenjavallat nélkül használható, azonban mindig olvasd el a terméknek az adatlapját!

Íme, egy hatásos recept, amelyet a megfázásos időszakban is alkalmazhatsz gyermekednél: 

Készíts neki légúttisztító fürdőt, amely nemcsak a testére, de a lelkére is jótékony hatással lesz:

Egy evőkanál tejszínhez adj:

  • 2 csepp orvosi levendulát
  • 2 csepp vietnámi eukaliptuszt
  • 1 csepp eukaliptusz radiatat

5 tipp, ha gyerekek körében használnád az aromaterápiát

  • Mindig szakértőktől vásárolj illóolajat! Csak 100%-ban tiszta, terápiás minőségű illóolajat használj. 
  • Biztonságos illóolaj használat különösen fontos gyermekkorban, mindig olvasd el a termék adatlapját, kérd szakértő tanácsát!
  • Növényi olajból, masszázsolajból is csak a prémium minőséget válaszd!
  • Illóolajok ára – nem lehet egységes. Mivel számos tényező befolyásolja az árat (kivonási technika, növény illóolaj tartalma, termesztése, évjárat), így nem lehet azonos, és túlzottan olcsó sem. 
  • Válaszd a gyermeked számára legmegfelelőbb aromaterápiás módszert: aromás fürdő, bedörzsölő, diffúzor, inhalálás, gargalizálás.

Ha további újdonságokról, akciókról szeretnél elsőként értesülni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre 

Érdekel az aromaterápia tudományos, bizonyított háttere?

Csatlakozz A Tudatos Aromaterápia Facebook zárt csoportunkhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük